Jarní únava podporuje prokrastinaci

Jaro je tady a s ním i dobře známá letargie a únava doprovázená prokrastinací. Jedná se o tendenci odkládat plnění činností a úkolů, zejména těch nepříjemných, na pozdější dobu. Nenechte si zničit kariéru a tuhle nepříjemnost nahraďte pozitivními návyky.

Prokrastinace trápí mnoho jednotlivců, brání produktivitě a způsobuje nepřiměřený stres. Ať už stojíte před pracovním úkolem, osobním projektem nebo každodenními pracemi, odsouvání povinností může bránit pokroku, vést k nedodržení termínů a tím pádem i k dalším problémům, třeba s nadřízenými. Jak prokrastinaci překonat?

Posilujte samomluvu

Boj proti sebezničujícím myšlenkám je pro krocení prokrastinace nezbytný. Denně si opakujte posilující a motivující afirmace, které „krmí“ nevědomí pozitivní energií. Použít můžete kupříkladu větu: Zvládnu cokoli, do čeho se pustím. Nebo: Neustále ke mně proudí nové nápady a inspirace a já díky nim vyřeším všechny své denní úkoly.

Práci si rozdělte na menší části

Máte před sebou dlouhý seznam povinností a nevíte, kde vám hlava stojí? Úkoly si rozdělte na menší, lépe zvládnutelné části. Tato technika se ukázala jako účinná u jedinců všech věkových kategorií. Snižuje totiž nepříjemnou povahu pracovní zátěže.

Chcete-li použít metodu rozdělování, začněte identifikací většího úkolu, který je třeba provést. Poté jej rozdělte na „stravitelnější“ části. Pokud je vaším úkolem napsat výzkumnou práci, nejprve vyberte téma, pak vytvořte osnovy, dohledejte materiály, postupně dejte dohromady plán celého procesu a každé z předem připravené fáze přidělte předpokládanou časovou náročnost. Lépe tak určíte priority a podpoříte disciplínu.

Nenechte se vyrušovat

E-maily, telefony, zvuky z ulice a podobně narušují soustředění. Podnikněte kroky, jež těmto překážkám zamezují. Vypněte automatická upozornění příchozí pošty, nasaďte špunty do uší, esemesky čtěte až po práci a zkuste bylinky. Mezi ty nejlepší, jež podporují činnost mozku, paměť a pozornost, patří rozmarýn, ginkgo biloba, ženšen, kurkuma nebo vitánie snodárná.

Preferujte systém odměn

Velmi užitečné je darovat si za splněnou činnost nějakou odměnu, ať už v podobě epizody oblíbeného seriálu, masáže, procházky či zákusku ve kávě. Nebo si slibte, že až svůj úkol dokončíte, vezmete si den volna a prodlužíte si víkend.

Zdroje: www.thehealthsite.com/body-mind-soul/stop-procrastinating-today-by-following-these-easy-tips-1068225/, názor autora – zbytek článku






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat