Muži vs. ženy: Kdo má lepší čich?

Ženy mají jemnější a vnímavější čich než muži. Jsou lepšími degustátorkami, sommeliérkami i specialistkami na míchání parfémů. A třebaže muži mohou prskat a funět nesouhlasně sebevíc, lepší předpoklady pro tyto práce potvrzuje také věda. Brazilští odborníci totiž prokázali, že mozek ženy má o padesát procent více buněk, které zpracovávají čichové vjemy.

Průměrná žena má ve srovnání s průměrným mužem o třiačtyřicet procent více buněk v čichových bulbech v mozku. Mezi muži a ženami samozřejmě existují značné rozdíly, nejnadanější ženy tak mají těchto buněk ještě více, nejnadanější muži se zase silně přibližují ženám.

Dříve se věřilo, že čichová nadřazenost žen je naučená a souvisí s emocemi, ale že jinak na smyslové a percepční úrovni jsou si obě pohlaví rovna. Ale není tomu tak. Muži a ženy se liší už v neurologické stavbě čichového orgánu.

Tým profesora Roberta Lenta z Federální univerzity v Riu de Janeiru provedl pitevní analýzu mozků u mužů i žen a zjistil, že v čichovém bulbu (čichovém kyji) mají ženy v průměru o třiačtyřicet procent víc neuronů. Do této části mozku přitom proudí informace z olfaktorických neuronů v nosní dutině.

Evoluční biologové vysvětlují vývoj citlivějšího čichu u žen jednoduše. Podle nich jsou totiž muži rozsévači svých genů (svého semene) a snaží se je předat maximálnímu počtu žen. I těm, které nejsou zrovna vhodné partnerky z biologického hlediska. Proto muži tak silně nevnímají pach ženy. Naopak žena, která těhotenstvím riskuje mnoho a je to pro ni doživotní investice, musí vybrat partnera nejvhodnějšího. A k tomu ji nejspolehlivěji slouží právě čich. Stačí zlomek vteřiny, během něhož se pach muže dotkne ženina čichového orgánu v nose, a žena hned ví, zda je to partner geneticky vhodný. Čím má totiž muž kvalitnější geny a odlišnější od těch ženiných, tím přitažlivěji a silněji jí voní. A velmi citlivý nos pomáhá tuto informaci spolehlivě analyzovat a vnímat ve velmi krátkém čase.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat