»Nepracování« o víkendech nám ničí zdraví!

Pojem jet lag znají především lidé, kteří cestují letadlem na velké vzdálenosti a přesunou se během několika málo hodin do pásma s výrazným časovým posunem. Jejich vnitřní hodiny jsou pak v nesouladu s rytmem dne v novém pásmu. Podobné narušení synchronicity biorytmů ale prý nastává při střídání pracovních dní a víkendů. Během týdne totiž lidé spí v noci málo, o víkendu to pak dohání. A biorytmy se opět rozhodí. Vědci pak hovoří o sociálním jet lagu a má prý stejně zhoubné účinky na zdraví jako ten cestovní.

Dlouhé vyspávání o víkendech a ponocování během pracovního týdne mohou být spouštěčem obezity a řady onemocnění,“ tvrdí epidemiologové z Oxfordu.

Každý živý organismus má vnitřní hodiny, které jsou závislé na okolních vlivech a jsou řízeny sekrecí různých hormonů a látek. Tělo se ráno probudí a zvyšuje svou teplotu, po západu slunce naopak tlak poklesá, snižuje se teplota těla a organismus usíná. Jenže tyto biorytmy jsou narušeny, když se tělo přesune do časového pásma. Tělo očekává ráno a on je večer. Či naopak.

Stejné narušení biorytmů a vnitřních hodin vyvolává nepravidelný režim během týdne. Když člověk v pracovním týdnu chodí pozdě spát a brzy vstává, ale o víkendu vyspává do oběda, tělo je zmatené. A produkují se hormony a další látky, které působí na tělo zhoubně, vyvolávají obezitu a řadu onemocnění.

Sociální jet lag je zatím nedostatečně zkoumaným fenoménem, ale potenciálně je to klíčový faktor v tom, proč má život proti vnitřním hodinám takový negativní vliv na naše zdraví. Náš výzkum potvrzuje objevy předchozích studií, které spojují vážné formy sociálního jet lagu se zvýšením tělesné váhy… naše studie však vztahuje do souvislosti také sociální jet lag a choroby související s obezitou,“ tvrdí doktor Michael Parsons z Oxfordu.

Tak jako cestovní jet lag, i ten sociální zvyšuje počet zánětů v těle, vyvolává diabetes a zvyšuje krevní tlak.

Prevencí sociálního jet lagu je pravidelný režim sedm dní v týdnu. Ani o víkendu by člověk neměl vstávat výrazně později než v týdnu. Jenže to také znamená zajištění dostatečného spánku během celého týdne, denně minimálně sedm a maximálně devět hodin spánku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat