Záhadná elektřina I. – Baterky ze starověku

24.03.2015 | Zajímavosti

Elektřina je bezesporu nedílnou součástí našeho každodenního života. Mnohdy si ani neuvědomujeme naši závislost na všech druzích elektrických spotřebičů, které nás doma i venku obklopují. Často si dokonce nevšimneme toho, že věc, kterou denně používáme či potkáváme, funguje díky elektřině. „Elektrickou energii lidé považují za jeden ze základních znaků moderního industriálního světa,“ říká Veronika Kliská ze společnosti LAMA energy. Ale kde se vlastně elektřina vzala? Je moderní člověk opravdu první v historii lidstva, kdo se naučil elektřinu vyrábět a využívat? To vše se dozvíte v seriálu, který jsme pro vás připravili ve spolupráci se společností LAMA energy, která dodává elektřinu a plyn.

V roce 1936 nalezl německý archeolog Wilhelm König jižně od Bagdádu malý válcovitý předmět, jehož vznik bezpečně datoval do doby mezi lety 140 př. n. l. až 225 n. l. Nepodobal se ale ničemu, co bylo typické pro předměty pocházející ze starověké Mezopotámské říše. König byl svým objevem natolik zaujatý, že ho po další čtyři roky intenzivně zkoumal, až nakonec přišel s velice překvapivým vysvětlením. Tvrdil totiž, že se jedná o primitivní elektrický článek.

Svou myšlenku dokázal podpořit i velmi přesvědčivými argumenty, které prokazovaly schopnost předmětu produkovat elektřinu. Možnost, že by se jednalo o artefakt sloužící ke společenským nebo náboženským rituálům, König vyvrátil. Těchto záhadných předmětů bylo totiž nalezeno více, což svědčí o tom, že se jednalo o věc každodenní potřeby, nikoliv o vzácný předmět. Kritici jeho teorie však poukazovali především na to, že primitivní civilizace Parthů, která v dané době území nálezu obývala, nebyla schopná takto sofistikovaný nástroj vytvořit.

Po 2. světové válce navázal na Königovu teorii americký vědec Willard Gray, který zkonstruoval několik replik nalezeného předmětu a provedl s nimi sérii experimentů. Ověřil tak, že „váleček“ opravdu dokáže produkovat elektřinu. Gray šel však ve svém zkoumání ještě dál a snažil se zjistit, k čemu byly tyto primitivní články využívány. Propojil proto vzájemně několik článků a pokusil se vzniklou elektřinu využít k pozlacení kovového předmětu. A skutečně se zadařilo! Malá soška ponořená do roztoku zlata byla při spojení s „bagdádskou baterií“ úspěšně pozlacena. A že se opravdu jedná o primitivní elektrický článek, potvrzuje i nález 7000 let starého návodu k jeho výrobě v jednom starém indickém spise.

Sledujte dále seriál LAMA energy o zajímavostech ze světa elektřiny. Zítra se podíváme na to, jak se svítilo v egyptských pyramidách.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat