Prostreno.cz

Následky špatného stravování zmírní vlašské ořechy a salát

Játra patří mezi naše nejdůležitější orgány, takže bychom si je měli předcházet. Někdy je však naopak trestáme nezdravými potravinami, konzumací alkoholu i užíváním léků. Zde je šest darů přírody, které se umí vypořádat s našimi gastronomickými hříchy.

Heslo dne? Nikdy nepodceňujte vlašské ořechy, citron, česnek nebo třeba jablko. Pro vaše zdraví totiž udělají maximum!

Česnek

Tady platí, že ani stroužek nazmar! I malé množství tohoto aromatického pokladu povzbudí jaterní enzymy k vyplavování nežádoucích toxinů. Ne nadarmo se říká, že člověk by měl každý den sníst alespoň kousek syrového česneku. Patří totiž mezi silné antioxidanty, takže tohle doporučení rozhodně neopomíjejte.

Citron

Citrusové plody se chlubí vysokým množstvím vitaminu C. Céčko v organismu mírní dopady všudypřítomných škodlivých látek. Pokud máte zvyk pít každé ráno vodu s citrónovou šťávou, děláte jen dobře. Tenhle nápoj nastartuje nejen metabolismus, ale také stimuluje játra.

Vlašské ořechy

Tyhle pochoutky jistě patří k radostem podzimu, co říkáte? Kromě skvělé chuti mají i další přednost. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které ovlivňují čisticí procesy v játrech. Ty se pak snadněji zbaví amoniaku. Ano, i ten nosíte v těle! Vzniká působením střevních bakterií a právě v játrech se přeměňuje na močovinu.

Olivový olej

Pokud se to s tímhle pokladem nepřehání, koná velké dobro. Za studena lisovaný olivový olej napomáhá organismu při výrobě lipidů. Ty mají - zjednodušeně řečeno - funkci jakési houby, která nasává toxiny. A už nepustí!

Jablko

I tohle ovoce přidá ruku k dílu, když dojde na čištění jater. Obsažený pektin přispívá k rychlejšímu uvolňování škodlivých látek. Protože je v jablku spousta vody, lze ho brát v potaz při plnění denního pitného režimu. Dvě mouchy jednou ranou!

Listová zelenina

Zelené přátele můžete považovat za své největší spojence. Každé sousto je obohaceno o chlorofyl. Ten má schopnost neutralizovat těžké kovy a chemické látky. Zahrňte do svého jídelníčku špenát, rukolu, ledový salát i čekanku. Zdravých věcí není nikdy dost, takže žádné množství není příliš vysoké.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat