Prostreno.cz

Co byste měli jíst, když vás trápí střevní potíže

Střevní chřipku či pokažené uažívání jídlem asi zažil každý, u každého mají trošku jiný průběh a různou dobu trvání. V tomto stavu se bojíte cokoli sníst a nechce se vám ani moct pít. A to je špatně. Máme pro vás několik tipů, co si dopřát, když vás trápí právě toto nepříjemné onemocnění.

Co se vlastně děje s vaším tělem?

Trávené jídlo nabírá při průchodu tenkým střevem tekutinu, takže ve chvíli, kdy dosáhne tlusté střeva, je hodně vodnaté. Většina tekutiny se potom absorbuje v tlustém střevě, ale bakterie či viry můžou tento proces narušit. Stěny střeva jsou zanícené a nejsou schopny absorbovat velkou dávku tekutin, čímž dochází k nepříjemnému průjmu.

Co zařadit na jídelníček, když nás trápí střevní chřipka?

Voda

Pokud si myslíte, že průjem zastavíte odmítáním tekutin, jste na velkém omylu, ba naopak můžete celou situaci ještě zhoršit a trpět dehydratací. Ve stavu průjmu tělo odvádí velké množství vody, ale tu také potřebuje dodávat. Vhodná je čistá voda, jablečná šťáva či vývar, který dodá tělu i ztracené minerální látky a soli.

Čaj

Pokud už vám voda leze i ušima, můžete si udělat černý čaj nebo čaj z maliníkových listů. Vybírejte čaje bez kofeinu, které neodvodňují. Také nepijte čaj horký, to by vás pěkně prohnalo, počkejte až bude vlažný.

Bílá rýže

Ani hladověním ničemu nepomůžete. Vhodným pokrmem je bílá rýže, kterou rozvaříte na kaši. Bílá rýže obsahuje jen malé množství vlákniny a také napomáhá střevním buňkám lépe absorbovat vodu. Jezte pouze malé porce a pravidelně.

Ovoce

Vhodným ovocem je banán, který ocení i děti - je měkoučký a dobře stravitelný. Banán doplňuje tělu draslík a také obsahuje rezistentní škroby a rozpustnou vlákninu. Vhodné jsou 2-3 banány denně. Dalším vhodným ovocem je jablko, které je také dobrým zdrojem rozpustné vlákniny. Nejlepší je konzumovat ho oloupané a nastrouhané, případně pyré.

Jogurty

Když se hovoří o jogurtech, vybírejte jen kvalitní, které obsahují živé kultury. Pokud souvisí průjem s užíváním antibiotik, je důležité tyto kultury doplnit. Denně stačí sníst šálek bílého jogurtu, a to rozdělený do dvou porcí.

Rehydratační roztok

Pokud průjem přetrvává delší dobu, je tělu nutné doplnit živiny a minerální látky. V lékárnách můžete zakoupit tzv. rehydratační roztoky, některé jsou vhodné i pro děti.

Co z jídelníčku vyřadit?

Rozhodně nedržte hladovku a netrapte se žízní, ale také nesnězte hned to první, co vidíte. Určitě se vyhněte tučným a sladkým potravinám, mléčným produktům (výjimkou je zmíněný jogurt s živými kulturami), alkoholu, kofeinu a také tabletám s vitaminem C.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat