Prostreno.cz

Co všechno ovlivňuje přirozený pach vašeho potu

Není pot jako pot. Taky vám připadá, že váš tělesný zápach není tak úplně standardní? Dávejte si pozor na to, co si oblékáte a co jíte! Třeba sladké vaší přirozené vůni vůbec neprospívá!

Víte, že všichni lidé se nepotí stejně? Muži se potí až dvakrát více než ženy. Taky je zajímavé, že u obou pohlaví se nutnost pocení snižuje s věkem. Navíc je obecně známo, že pot zdravých lidí často voní odlišně od těch nemocných. Tělo napadené infekcí totiž vylučuje určité organické sloučeniny reagující na onemocnění. Viry a bakterie ale nejsou to jediné, co váš tělesný pot ovlivňuje. Co dalšího stojí za tím, že druhým nevoníte?

Nová halenka

To, že nikdo nepracuje v polyesterovém oblečení, má svoje opodstatnění. Syntetická vlákna, jako je polyester či nylon (a dokonce i některá přírodní vlákna typu hedvábí), sice vypadají hezky, nicméně nemají schopnost odpuzovat vodu. Větší vlhko rovná se tvorba bakterií a neobvyklý zápach. Příště radši vsaďte na to, v čem se zároveň cítíte i dobře.

Deodoranty

Je velmi moderní eliminovat pot a tělesný zápach pomocí antiperspirantů a deodorantů, nicméně některé z nich paradoxně podporují růst bakterií a ve skutečnosti dělají problém ještě horší. Dejte si proto pozor i na tělová mléka! Mnozí lékaři při zhoršeném průběhu pocení a problémech doporučují vynechat veškerou drogerii a mýt se pouze čistou vodou. A když je nejhůř? Mezi první pomoci patří citronová šťáva ředěná vodou nebo jablečný ocet. Obojí eliminuje vznik bakterií a odstraňuje skutečný zdroj zápachu.

Léky

Léky na alergii, antidepresiva, antikoncepce, pilulky na hubnutí a další. Mnoho léků zvyšuje tělesný pach a mění složení potu, který připomíná, ehm, zatuchlinu. Užívejte tedy jen to, co skutečně potřebujete k životu.

Česnek

Česnečka je skvělá, ale druhý den její účinky pocítíte „na vlastní kůži“. Vědci potvrzují, že právě i konzumace česneku ovlivňuje tělesný pach. A navíc dodávají, že víc se potí ti, kdo mají v těle méně hořčíku.

Maso

Lidé citliví na pachy okamžitě rozeznají vegetariána od masožravce. V podstatě je to tak, že potraviny s vysokým obsahem bílkovin vyžadují aktivní metabolickou "poruchu" v lidském těle, což zvyšuje pravděpodobnost, že druhým nevoníte.

Sladkosti

Cukr může způsobit přemnožení kvasinek, takže příliš mnoho sladkostí znamená nepříjemný odér. V podpaží i ve střevech!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat