Prostreno.cz

Léčba našich babiček. Co pomáhá na rýmu a kašel?

Nachlazení a různé virózy teď útočí ze všech stran. Dostal vás nějaký ten bacil a nemá s vámi žádné slitování? Vyžeňte ho z těla pomocí osvědčených babských rad, které nikdy nezklamou. Co funguje na výbornou?

Rýma, bolest v krku, kašel. S trochou nadsázky by se dalo říct, že tohle už je taková zimní klasika. První pomoc? Vsaďte na staromódní metody léčby. Než se nadějete, budete zase jako rybička! Takže co přesně vás trápí?

Ucpaný nos

Náhradní řešení místo kapek, které jsou krajně návykové? Vetřete cibulovou šťávu do chodidel, natáhněte ponožky, a rázem se můžete opět nadechnout. Když si na noční stolek ještě položíte talíř s nakrájenou cibulí, efekt bude mnohem lepší.

Rýma

Boj proti rýmě vám pomůže vyhrát zázračný křen. Nastrouhejte ho a přidejte trochu medu. „Medicínu“ užívejte třikrát denně po čajové lžičce. Další alternativa je trochu odvážná, ale účinná. Ráno a večer si do nosu nakapejte tři kapky citrónové šťávy. A bude po starosti!

Škrábání v krku

Zahřejte kostku měkkého tvarohu, do něj rozetřete pět stroužků česneku a připravte si látku na obklad. Hmotu si pak přiložte na krk a nechte působit zhruba dvě hodiny. Rychlejší uzdravení podpoříte hřebíčkem. Tři kusy rozkousejte, polykejte šťávu a bolest zmizí co nevidět.

Zánět v krku

Nejjednodušší prostředek je voda se solí a octem. Tuhle tekutinu „bez předpisu“ kloktejte několikrát denně.

Chrapot

Na ochraptění pomáhá cibule. Nasekejte ji a mírně zahřejte. Naskládejte ji na šátek a zavažte ho kolem krku. Jak snadné!

Připravit si můžete také léčivý sirup. Ingredience? 500 gramů cibule, 50 gramů medu a 350 gramů cukru. Vše smíchejte a vařte v jednom litru vody přibližně hodinu. Sceďte a užívejte pět lžic denně.

Kašel

Přiznáváme, že na tomhle „receptu“ si pravděpodobně nepochutnáte, ovšem naše babičky na něj nedaly dopustit. V hlavní roli vlažná voda a droždí. Dávkování? Dva doušky vždy po ránu. Druhá možnost je ušlehaný bílek, do kterého přidáte trochu cukru a citronovou šťávu. Každou hodinu si dopřejte lžičku léku.

Horečka

Pět dílů vlažné vody smíchejte s jedním dílem octa. Do této lázně pak namočte bavlněné ponožky a dobře je vyždímejte. Vklouzněte do nich a nohy ještě zabalte do deky. Po hodině působení ponožky svlékněte a proceduru opakujte třikrát denně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat