Prostreno.cz

Vaření na litinové pánvi je mnohem zdravější

Litinová pánev to s vámi myslí dobře. a to ve všech ohledech. Proč byste měli vařit jen na ní?

Litina je velmi odolný materiál, který má v kuchyni dlouhou tradici. Znáte jeho užitné vlastnosti - třeba tepelnou vodivost? Běžné pánve se zahřívají v místě zdroje tepla, litinová pánev se prohřeje celá. Tím je zaručeno dokonalé rozložení tepla, potraviny se tudíž nepřipalují. Kvalitní pánev z litiny je i z hlediska nepřilnavosti lepší než mnohé jiné pánve. Taky je méně náchylná k mechanickému poškození. Ale to není všechno. Teď se navíc ukázalo, že tepelná úprava na tomto druhu materiálu se stará o navýšení železa v potravinách.

Sladké tajemství obyčejné věci

Víte, že…

Anemií z nedostatku železa trpí na světě asi 600–700 mil. lidí, převážně z rozvojových zemí.

V porovnání s ostatními pánvemi můžete získat až o 16 procent železa více, hlásí výsledky studie zveřejněné v odborném časopise Indian Journal of Pediatrics, přičemž dietoložka Jessica Cording uvádí, že na této schopnosti má vliv i stáří litinové pánve.

Není „plácačka“ jako „plácačka“

Stará, opotřebovaná pánev má tenký povlak, kvůli kterému je želeno méně reaktivní s jídlem,“ dodává odbornice, která tak poukazuje na to, že pánve, a to jakékoli, nejsou věčné. Proto nečekejte zázraky, když vám babička věnuje nějaký svůj opotřebovaný kousek. Jo, a potřebujete vůbec řešit, jestli máte železa dost?

Pojistka proti únavě

„Pokud budete konzumovat stravu rostlinného původu, jako jsou fazole, čočka, ořechy či listová zelenina, budete mít optimální příjem železa, nicméně úprava potravin na litinových pánvích se zdá jako skvělý způsob, jak svoje denní dávky ještě zvýšit,“ říká Jessica Cording. A to se hodí, protože železo má význam pro růst a vývoj dětí, imunitu, výkonnost či termoregulaci.

Kdy litinové pánve naopak nepoužívat?

K projevům nedostatku patří nespecifické všeobecné symptomy jako ztráta sil a energie, slabost, poruchy soustředění, náchylnost k infekcím, bolesti hlavy, nechutenství, kožní skvrny, záněty a natržení koutku úst, popraskaná tvrdá a suchá kůže, vypadávání vlasů či lámavost nehtů. Je proto třeba vědět, že denní potřeba činí cca 25 mg. A co když železa máte dost?

Pokud se u vás objevují chronické stavy nadbytku, a to v důsledku vrozených genetických defektů nebo opakovaných transfuzí, neměli byste litinovou pánev používat příliš často. Mohlo by to vaše zdraví naopak ohrozit.

Zdroj: jessicacordingnutrition.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Vepřová pečeně

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat