Prostreno.cz

Tymián by neměl v bylinkové zahrádce chybět. Posílí imunitu a zlepší náladu

Bylinky mají spoustu léčivých schopností a poslední dobou se na ně stále více obracíme a hledáme u nich pomoc na různé neduhy. I tymián má své přednosti a rozhodně by nám doma neměl chybět. Máme pro vás hned několik důvodů, proč si ho letos vysadit.

Tymián je nejen vyhledávané koření, ale i přírodní léčivo. Obsahuje silice, které mají antiseptické vlastnosti. Čerstvý tymián má dokonce nejvyšší úroveň antioxidantů mezi všemi bylinkami, je bohatý na vitaminy A, C, E a K, obsahuju kyselinu listovou, draslík, vápník, železo, mangan, hořčík a selen.

Z byliny se používají listy, květy i za studena lisovaný olej. Při léčbě se používá sušený i čerstvý tymián. Dokonce si můžete připravit i tymiánový čaj.

Tymiánový čaj

Budete potřebovat:

  • 2 lžičky drcených sušených tymiánových listů nebo 1 lžičku čerstvých
  • 1 šálek vody

Zalijte tymián vroucí vodou a nechte louhovat 10 minut, poté slijte. Čaj popíjejte během dne.

A k čemu se tymiánový čaj hodí?

Zmírňuje kašel

Víte, že…

Tymiánový olej odpuzuje hmyz a parazity, jako jsou komáři, blechy či vši. Proto je vhodný jako přírodní repelent, můžete požít olej i čerstvou bylinku, kterou promnete v dlaních a rozetřete po těle, než vyrazíte do přírody.

Tymiánový čaj díky svým antiseptickým vlastnostem poskytuje úlevu při nachlazení a bolestech v krku. Napomáhá vykašlávání a snižuje tvorbu hlenu. Také zklidňuje horní cesty dýchací, celkově bojuje proti plicním, infekcím a zabraňuje bronchiálním křečím.

Snižuje krevní tlak

Tymián má antihypertenzivní vlastnosti, které snižují krevní tlak. Jeho diuretické účinky pomáhají tělu zbavit se přebytečných solí, vody a dalších toxinů. Díky obsahu draslíku pomáhá regulovat hladinu krevního tlaku a podporuje zdraví srdce.

Posiluje imunitu

Bylinku můžete popíjet v rozumném množství po celý rok a podporovat tak správný chod imunitního systému. Má antimikrobiální vlastnosti, které pomáhají chránit proti bakteriím, virům a plísním. Díky vysokému obsahu antioxidantů tymián zabraňuje oxidačnímu poškození DNA v lidských lymfocytech.

Prevence zubního kazu

Tymiánový olej se používá v produktech zubní hygieny, jeho přirozené schopnosti jsou prevencí zubního kazu, zánětu dásní a také odstraňuje nepříjemný zápach z úst.

Smíchejte pár kapek tymiánového oleje v šálku vlažné vody a používejte jako ústní vodu dvakrát denně. Případně si ústa vyplachujte tymiánovým odvarem.

Zlepšuje náladu

Tymián obsahuje aktivní látku známou jako karvakrol, která posiluje paměť a působí jako antidepresivum. Příště, až budete mít splín, vyzkoušet doušek teplého tymiánového čaje.

Působí preventivně proti rakovině

Tymián má také protirakovinné účinky a může pomoci chránit před různými druhy rakoviny, především před rakovinou tlustého střeva a prsu. Kromě svých antioxidačních vlastností obsahuje karvakrol, který má protinádorové vlastnosti. Vhodné je používat tymián jako koření, dochutíte pokrm a zároveň chráníte své tělo.

Léčí akné a kožní neduhy

Bylinku můžete používat i zevně. Tymián má antioxidační vlastnosti, které pomáhají v boji proti volným radikálům, jež způsobují předčasné známky stárnutí, také čistí pleť a zmírňuje akné.

Smíchejte 2 až 3 kapky tymiánového esenciálního oleje a 2 lžíce aloe vera gelu. Vzniklou směs naneste na pleť a nechte působit 20 až 30 minut. Opakujte jednou denně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat