Prostreno.cz

Jak poloha spánku ovlivňuje vaše zdraví

Každý den v zoufalství počítáte vrásky, které vám rychle přibývají? Jste často rozlámaní a trpíte na bolesti hlavy? Můžete si za to vlastně sami – spíte totiž úplně špatně!

Je asi málo lidí, kteří přemýšlejí o tom, zda je jejich spací poloha v pořádku. Na tyto úvahy zpravidla dochází až tehdy, když je po ránu něco špatně – zablokovaný krk, bolavá záda či únava jako následek častého buzení. Zní vám to povědomě? Podle odborníků máme tendence trávit noc v pozici, ve které usneme – což může vyvolat celou řadu následků! Jak spíte vy?

Na boku, strana je ale důležitá

Jde pravděpodobně o nejbezpečnější polohu, ze které nečíhají žádné děsivé následky. Závěry několika studií dokonce naznačují, že snění na boku výrazně snižuje riziko neurologických onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Ovšem pozor, to platí pouze tehdy, když upřednostňujete levou stranu - ta zlepšuje průtok krve a zajistí klidný odpočinek. V opačném případě si omezujete cirkulaci krevních cév. Alespoň to je názor spánkového specialisty Chrise Setona, který působí na klinice v Sydney.

Na zádech, tady už přituhuje

Na jednu stranu touto pozicí minimalizujete riziko refluxní choroby jícnu, tedy nechtěného „návratu“ obsahu žaludku. Také rovnoměrně rozložíte váhu a držíte páteř v neutrální poloze, což zabraňuje bolestem zad. Na straně druhé ležení na zádech nahrává chrápání a s tím souvisí i hrozící syndrom spánkové apnoe. To jsou několikavteřinové zástavy dechu, které pořádně škodí srdci. Ani z kosmetického hlediska to takhle není žádná hitparáda, jelikož „hodit záda“ v posteli prý urychluje tvorbu vrásek.

Na břiše

Takhle se sice vyhnete chrápání, ovšem ani tuto polohu zmíněný expert na spánek dvakrát nechválí. Z jednoho prostého důvodu - nepodporuje přirozenou křivku páteře a vyvíjí nadměrný tlak na klouby i svaly. Tudíž o ranní pocity rozlámání není nouze! Pokud jste právě odhalili příčinu své každodenní bolestivé indispozice, existuje řešení, jak se naučit spát jinak. Skvělý trik zná chiropraktička Cynthia Vaughn, která vede soukromou praxi v americkém Austinu. Lékařka radí vzít si příklad z pohádky o princezně na hrášku – nasypat si do postele mražený hrášek, což prý tělo spolehlivě odradí od ležení na břiše. Prý stačí pár kousků…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat