Prostreno.cz

Co dělá káva s vaším tělem a jaké množství už je příliš

Vypijete klidně i pět šálků voňavého dopingu denně? Pak se nemůžete divit, že máte sklony k depresím a občas vás potrápí zažívání. To však nejsou jediné následky, které si láskou ke kávě můžete přivodit!

Jelikož je káva celosvětově oblíbeným nápojem, nikoho nepřekvapí, že i v našich končinách se pije po litrech. Běžný Čech má podle statistik Mezinárodní kávové organizace spotřebu zhruba 3,3 kilogramu černého zlata ročně. Zdá se vám to málo? Pak byste měli vědět, jaké účinky na vás kofein má a jakou dávku denně konzumovat, abyste se vyhnuli zdravotním komplikacím. Ono totiž všeho moc škodí…

Kdy už je to na hraně?

Výsledky četných vědeckých studií provedených mezi lety 2001 až 2015 prokázaly, že bezpečná konzumace kofeinu je přibližně 400 mg denně, což odpovídá čtyřem šálkům. Zrovna jeden pijete? Vězte, že účinky kofeinu tělo pocítí ještě dřív, než dočtete tento článek. První změny v organismu se totiž dějí do pěti minut. Co se děje pod povrchem?

Stoupá tlak i bdělost

Již krátce po vypití aromatického nápoje se krevní tlak začíná pomalu zvyšovat a molekuly kofeinu vstupují do krevního oběhu. Na to téměř okamžitě zareagují adenosinové receptory v mozku, které jsou zodpovědné za podporu spánku. Dochází ke stimulaci uvolňování adrenalinu a tra dá, nejpozději do 20 minut zaznamenáte vítaný pocit vzpruhy. Jestli je to na vás příliš velká časová prodleva a občas do sebe „kopnete“ dvě kafe za sebou v naději, že budete výkonnější, musíme vás varovat. Svému organismu pořádně škodíte!

Srdeční záležitosti, které nechcete

I jeden šálek kávy dokáže zvýšit srdeční frekvenci na 100 bpm (v klidovém režimu je to 60–80 úderů za minutu) a může trvat hodinu, než se vše vrátí do normálu. Z toho logicky vyplývá, že vypití druhého hrnku aromatického nápoje ještě více zvýší už tak „poblázněnou“ akceleraci srdeční frekvence. Když navíc budete doporučenou denní dávku překračovat dlouhodobě, zaděláváte si na další problémy.

Myslete i na budoucnost

Odborníci varují se vztyčeným prstem, že nadmíru kofeinu způsobuje poškození kardiovaskulárních a reprodukčních systémů, dochází ke zhoršení stavu kostí a nastupují střevní problémy. Rovněž se zvyšuje pravděpodobnost depresí a úzkostí, bolestí hlavy, závratí i zvracení. Co z toho plyne? Že vypít zmíněné čtyři šálky denně je onen pomyslný strop. A to ještě za předpokladu, že jste zdravý jedinec a nemáte potíže s vysokým tlakem. Vejdete se?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat