Prostreno.cz

Bolavé svaly a klouby po sportování. Tyhle bylinky pomohou

31.05.2017 | Zdraví a diety

S příchodem hezkého počasí konečně odpadají jakékoli výmluvy, proč nesportujeme, a tak spousta z nás vyráží do přírody a začíná se opravdu pořádně hýbat. Jenže pro naše svaly nebo klouby to je v mnoha případech takový malý šok. A tak protestují, což dávají najevo nepříjemnými bolestmi. Když k tomu přidáte ještě nejrůznější odřeniny způsobené například pády, není divu, že spotřeba nejrůznějších léků na bolest a dalších medikamentů stoupá. Ovšem od potíží vám může pomoci i příroda!

Které bylinky dokážou pomoci při hojení drobných úrazů a ulevují od bolesti? Této trojice se držte!

Pro snadné hojení: Heřmánek

Heřmánek lékařský je uklidňující bylinka pro všestranné zevní i vnitřní užití. Neotřesitelnou pozici získal v léčbě zánětů kůže, popálenin, ran, pohmoždění či vředů. Heřmánkové odvary dělají dobře i lidem s chronickým onemocněním kůže. Není tedy divu, že je přímo ideální surovinou pro výrobu produktů pečujících o pleť.

Heřmánek obsahuje flavonoidy a éterické oleje, které mají silné protizánětlivé účinky. Jeho použitím zároveň zabráníte tvoření nevzhledných bolestivých jizev. Heřmánek použijte jako obklad či na koupel postižených míst.

Pro rychlou regeneraci: Kostival

Využití kostivalu je podobné jako například u přesličky rolní. Rozdíl je v tom, že u přesličky se na přípravu odvaru sbírá nať, která se poté usuší, zatímco u kostivalu se zužitkovává především kořen. Obě bylinky se nejčastěji přikládají na různé vředy včetně těch bércových, řezné poranění či na hnisající a mokvající rány. Kromě odvaru z kostivalu je k dostání i kostivalová mast, která má rovněž hojivé účinky. Její použití je časté zejména při různých zhmožděninách, podvrtnutí a jiných poranění svalstva a kostí.

Pro okamžitou úlevu: Jitrocel

Jitrocel kopinatý je bylinka známá pro své výrazné protizánětlivé a hojivé účinky. Její léčivé schopnosti využívá evropská i čínská medicína po celá staletí. Protizánětlivé a hojivé účinky jsou dokonce tak silné, že se rovnají účinnosti antibiotických mastí. Díky vysokému obsahu zinku a křemíku napomáhá jitrocel rychlému a bezproblémovému zhojení rány. Stačí přiložit nadrcené listy jitrocele přímo na postižené místo.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat