Prostreno.cz

Voda je šestým druhem chuťového vnímání

Vědci z Kalifornie prý mají důkazy o tom, že voda je šestým druhem chuťového vnímání. Vedle sladkého, slaného, kyselého, hořkého a umami. Jenže ačkoli skutečně dokážeme rozeznat vodu od jiných tekutin, dráždí molekuly receptory pro vnímání kyselých chutí. Takže to úplně nový druh chuti není.

Podle neurologické definice má totiž každá chuť v jazyce vlastní receptory. A výzkumem dráždění receptorů molekulami vody u myší vyšlo najevo, že se zapojují do činnosti ty, které zpracovávají vnímání kyselých chutí. Přesto se však také ukázalo, že savci – a zřejmě tedy i lidé – dokážou velmi pohotově odlišit chuť vody od jiných tekutin a chutí.

„Jazyk může rozlišit různé klíčové živiny, které se nazývají chuťově aktivní látky – třeba sodík, cukr a aminokyseliny – pomocí chuti, nicméně bylo neznámé, jak vnímáme v ústech vodu. Mnoho druhů hmyzu má chuť pro vodu, takže jsme si představili, že savci mají také mechanismus v chuťovém systému k rozlišování vody,“ vysvětluje autor výzkumu profesor Yuki Oka z Caltech University v kalifornské Pasadeně.

Závěry jeho výzkumu publikoval časopis Nature Neuroscience. Pomocí geneticky upravených myší, u nichž receptory pro vnímání kyselosti reagovaly na modré světlo, vědci prokázali, že hlodavci se nechali stimulovat modrým světlem i ve chvíli, kdy měli žízeň. Je tedy jasné, že drážděním receptorů kyselosti molekulami H2O získává mozek informaci, že skutečně pijeme vodu.

Není cukr jako cukr

Chuť vody není jedinou novinkou, se kterou nás vědci v posledních letech seznámili. Nedávno byla objevena poměrně specifická chuť  jedná se o chuť „sacharidovou“. Jazyk rozezná v jídle složité karbohydráty a vyšle mozku informaci. A pozná také bezpečně, že sladké jídlo žádné sacharidy neobsahuje, že se jedná o umělé sladidlo.

Jazyk má mnoho velmi citlivých buněk na vnímání sladké chuti. Dráždí je především jednoduché cukry – glukóza, fruktóza, sacharóza (řepný či třtinový cukr), dextróza a další. Mozek na ně silně reaguje, protože jsou okamžitým zdrojem energie bez náročného procesu trávení ve střevech. Tyto receptory dokážou ale podráždit i jiné látky, které mezi sacharidy nepatří. Využíváme je jako umělá sladidla. Ovšem vědci z Nového Zélandu zjistili, že tím mozek rozhodně nijak neošálíme. V jazyce jsou totiž kromě receptorů pro vnímání sladké chuti také receptory pro sacharidy. A jazyk je v potravě umí během zlomku vteřiny odhalit a mozku vyšle signál, že je člověk konzumuje.

Buňky v jazyce reagují na sacharidy všech typů (včetně škrobů) a aktivují mozkové centrum potěšení. Když se proto zakousneme do pečiva, cítíme slast a je nám dobře. Naopak při konzumaci dietních potravin bez sacharidů zůstává toto centrum spát. A proto nám dietní pokrmy někdy nechutnají. A nechutnají ani tehdy, když jsou přislazené náhradními sladidly.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat