Prostreno.cz

Na hubnutí, kašel i žaludeční problémy. Poznejte samaritánku

Samaritánka, jablounek, vonný klas či šedivka. Pod těmito lidovými názvy se skrývá rostlinka jménem jablečník obecný. Tuto bylinku jste již určitě někdy viděli a možná mylně považovali za hluchavku. Poznejte ji důvěrněji a objevte její příznivé účinky.

Jablečník patří do čeledi hluchavkovitých, takže její vzhled opravdu připomíná běžnou hluchavku, má drobné bílé kvítky a roste do výšky od 25 do 50 cm, výjimečně do 70 cm. Lodyha i listy mají jemné chloupky, jak je zvykem u hluchavky. Díky velké podobě může dojít i k záměně jablečníku s hluchavkou, jablečník poznáte i po chuti, má velmi hořkou a ostrou chuť. Roste v teplejších oblastech na kamenitých stráních a na rumištích.

Období sběru

Z jablečníku se užívá kvetoucí nať, která se sbírá od června až do září, podle místa výskytu. V některých oblastech kvete dříve, někde později. Bylinka je vhodná i k sušení. Dobře usušená bylina má zelenou až šedozelenou barvu, jemnou charakteristickou vůni a hořkou chuť. Sušenou i čerstvou bylinku můžete použít jako nálev či odvar, nebo ji nechat vylouhovat 24 hodin ve studené vodě a použít jako sirup proti kašli. Na sirup louhujeme 100 g bylinky v 1 litru vody.

Máme pro vás hned několik důvodů, proč se po téhle bylince porozhlédnout.

Léčba žaludečních problémů

Víte že…

Jablečník znali i staří Egypťané, kteří ho používali pro své účinky při léčbě plicních chorob a onemocnění cest dýchacích. Dále využívali jeho účinky proti jedům. Otravy v té době byly velmi časté a jablečník tak zachránil mnoho životů.

Nápojem z jablečníku můžete zmírnit bolestivé křeče v trávicím traktu, také povzbuzuje chuť k jídlu, napomáhá při střevních problémech. Bylinku ocení i dietáři, povzbuzuje totiž činnost trávicí soustavy, zlepšuje zažívání a mírní pocity nafouklého břicha.

Na rýmu a kašel

Ani v období léta si rýma a kašel nedají pokoj. I na tyto obtíže, vám pomůže jablečník. Při dýchacích potížích, zánětu průdušek, kašli i plicních chorobách se doporučuje užívat již zmíněný sirup louhovaný za studena. Sirup užívejte při potížích 3krát denně jednu čajovou lžičku.

Bylinka pro dámy

Odedávna se jablečník užíval i při léčbě gynekologických problémů, například k stimulaci menstruace, k vyčištění dělohy či k vypuzení placenty. Jablečník byl podáván i maminkám v šestinedělí, protože se věřilo, že ochrání maminku i novorozence před zlými duchy.

Účinný protijed

Jablečník je také odpradávna popisován jako účinný protijed, například proti náprstníku. V dnešních herbářích se také často uvádí jako protijed při pokousání zvířaty. Dříve byl jablečník vyvařený v mléce podáván kovářům, řemeslníkům a tavičům, kteří pravidelně pracovali s těžkými kovy.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat