Prostreno.cz

Popáleniny a přírodní léčba. Pomůže jedlá soda i bílé skořápky

Týden co týden na grilu obracíte „flákotu“ a ještě se nestalo nic, co by vám způsobilo bolest? Tak to máte štěstí! Nejčastější letní popáleniny jsou totiž od grilu a slunce. Po čem sáhnout, pokud se něco takového stane? Zkuste jedlou sodu a kvásek!

Stát se to může komukoli. Však na pekelně horké léto roku 2015 bude vzpomínat i herec a režisér Jakub Kohák, který se proslavil zejména jako fotbalový amatér ze seriálu TV Nova Okresní přebor. Ten si totiž doma při grilování popálil ruku. A zranil se tak, že ho dokonce museli ošetřit lékaři. Kdo byl na vině? Neopatrnost a rozžhavený olej. Víte, jak se v takovém případě zachovat?

Co dělat v prvních okamžicích?

Popálenina je definována jako poškození tkání organismu v důsledku lokálního působení vysoké teploty, agresivních chemikálií, elektrického proudu nebo ionizujícího záření. Jako taková se rozděluje na povrchové popáleniny, které se zahojí samy, a hluboké popáleniny, k jejichž zahojení je nezbytná transplantace kůže.

Soda bikarbona. A proč ne?

Pokud se popálíte, okamžitě opláchněte postižené místo studenou vodou a pak jej posypte jedlou sobou. To je jedna z rad, kterou doporučují léčitelé. Ti se však přiklánějí i k neméně účinnému způsobu, jak situaci zachránit – počurat se. Ne do kalhot, ale na postižené místo. Stane-li se vám, že vykřiknete bolestí, okamžitě pokropte inkriminovanou oblast čerstvou močí, neotírejte a nechte oschnout.

Malý záchranář s bílou skořápkou

Jestli se vám tato metoda moc nezdá, sáhněte do domácích zásob a vyndejte vajíčko. To rozšlehejte a popáleninu jím potřete. Hodit se bude i vyškvařené hovězí nebo skopové sádlo. Pokud doma nic takového nemáte, vsaďte aspoň na olivový olej. A co dělat, pokud se objeví puchýřky?

Nečekané benefity komunitního kvašení

Tradiční lidoví léčitelé radí propíchnout puchýřky sterilizovanou jehlou a na popáleninu přiložit obklad z kvašeného žitného těsta. (Tento obklad vyměňuje třikrát denně.) K tomuto účelu se hodí tak zvaná kvásková mapa, díky které najdete ve svém okolí člověka, který se s vámi o kvásek podělí, neboť výroba žitného kvasu trvá tři, čtyři dny.

V případě, že máte popálené hrdlo, pijte olejovité tekutiny – například olivový olej. Hodí se i voda smíchaná se syrovým vaječným bílkem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat