Prostreno.cz

Poznejte bylinky, které zprůchodní vaše dýchací cesty

Nemůžete spát, mluvíte jako potápěč v neoprenu a nestačíte kupovat papírové kapesníky? Zapomeňte na drahé nosní kapky a povolejte na pomoc mátu, oregano, tymián a podběl. Určitě vás nezklamou!

Pomalu vám docházejí nápady, jak uvolnit ucpaný nos tak, abyste se opět mohli pořádně nadechnout? To, že jste se pěkně dlouho nevyspali, taky na pohodě nepřidá. Ať už za nepříjemnou rýmu může sezonní alergie, nebo nějaká ta viróza, obraťte se na přírodu. Máme pro vás seznam účinných bylin, na které čínská medicína nedá dopustit! Co vás dostane z nejhoršího?

Podběl lékařský, po stopách historie

Koňské kopyto, mateří líčko, bábuška či lopušnice – i tak se podbělu někdy říká. Tahle úžasná rostlina byla v minulosti původními Američany využívána jako přírodní lék proti respiračním problémům. A moc dobře věděli, proč! Odstraňuje totiž hleny, uklidňuje podrážděné průduchy a pomáhá při astmatu, kašli a bronchitidě. Podbělový čaj nebo tinktura? Obě varianty fungují!

Dobromysl obecná, poklad nejen v kuchyni

Kdo by neznal oregano!? Typickým použitím je okořenění pizzy, ale je součástí i provensálského koření, jež ocení zejména dušená zelenina, grilované maso, omáčky a ryby. Myslíte, že pole jeho působení končí u sporáku? Kdepak. Oregano je bohaté na terpeny, flavonoidy a kyselinu rosmarinovou. Kombinace těchto látek působí jako přirozený antihistamin, který přímo ovlivňuje respirační trakt. Lepší čističku plic jen tak nenajdete!

Tymián, středomořská mateřídouška

Nízký polokeř je další bylinkou, na kterou se při potížích můžete bez obav obrátit. Má antiseptické, antibakteriální a antivirové vlastnosti, takže dokáže vyčistit plíce od hlenů a toxinů, které vám komplikují život. Tymiánový olej má jako prostředek k léčbě infekcí tu nejlepší pověst již celá staletí a rovněž platí za silný lék plic.

Máta peprná, klasika, co neomrzí

Vzhledem k silné vůni a vysokému obsahu mentolu je máta ideální k řešení jakéhokoli druhu respiračních problémů. Oblíbená bylinka se může pochlubit antihistaminovými účinky, likviduje hleny v plicích a zajistí vám snadnější dýchání. Máte ji na zahrádce? Tak to se sběrem neváhejte ani minutu!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat