Komentáře k článku

Olga 01.09.2017

Tofu jsem před časem ochutnala ze zvědavosti, ale jen jednou. Je to výtvor moderní doby, není nad klasické jídlo. Nabídněte to našim babičkám a dědečkům a počkejte na jejich hodnocení této "chuťovky".

vivi11 01.09.2017

tofu nejím

Emílie L. 31.08.2017

Tofu ani sóju lidé nekonzumovali v žádném případě tisíce let. Původně to byla technická plodina využívaná pro fixaci dusíku, to potvrzují dobové písemnosti. Sója je velmi oblíbenou surovinou potravinářského průmyslu, který se ji snaží vytěžit maximálně: tlačí z ní olej, vyrábí aditiva (lecitin, glutamát), proteinový prášek, vegetariánské a veganské potraviny (rostlinná strava je velice módní) vláknina, celulóza, podestýlka do velkochovů, krmiva pro hospodářská zvířata atp. Je sice pravda, že i příroda tvoří transgenní organismy, nicméně není prokázán přenos genů z houby do obiloviny (na rozdíl od přenosu z rostliny do rostliny), to vykonal až člověk. Společnost Monsanto vede své výzkumy, které vždy vycházejí pozitivně (a co střet zájmů?). Vzniklo několik evropských studií, které prokázaly negativní vliv GMO krmiv na vývoj zvířat a zdraví člověka. Kdo nevěří, ať si prohlédne Pubmed nebo WOS. Sama jsem zaměřila na negativní dopad sóji v tomto článku: http://emilie-lvovska.webnode.cz/l/soja-a-jeji-vliv-na-zdravi/ Shromáždění článků a jejich prozkoumání mi zabralo skoro měsíc, ale s výsledkem jsem celkem spokojená, myslím si, že může napomoci rozsoudit debaty o sóji v českém prostředí, neboť ve sdělovacích prostředcích koluje mnoho dezinformací a polopravd.

Aki.Lee 31.08.2017

Zdravím, kdo ví, jestli je pan odborník, certifikovaný doktor přírodního lékařství, chiropraktik a klinický odborník na výživu také skutečný vegetarián, vegan či vitarián. Většina těchto šikovných, chytrých, sečtělých a soucitných lidí přece ví, že výrobky zpracované společností Monsanto nekonzumujeme a u každé potraviny zjišťujeme genetickou modifikací surovin. A orientálci konzumují tofu už tisíce let a mají oproti evropanům nějaké vyrázně vyšší zdravotní problémy? Nemají :-) To že má tofu prokazatelně výborné zdravotní účinky na lidský organismus je prokázáno již dávno, stačí si najít příslušné informace. Žádné vědecké studie, které přímo spojují sóju s trávicími problémy, podvýživou, dysfunkcí štítné žlázy, hormonálními problémy a dalšími chorobami jsem skutečně nenašel a že jsem se hodně snažil. Že by autor článku také postnul relevantní odkazy? "Dnes je nejméně 90 procent veškeré sóji geneticky upraveno, apeluje doktor", ale zapomíná jaksi uvést, kde přesně; nebo snad na celém světě? Tak to ani omylem, pane doktore. Jednu věc ale vím zcela jistě, tofu je asi tak milionkrát zdravější než jakékoliv zavražděné, rozřezané zvíře, jehož části mají karnivoři na talíři každý den po celém světě. To se zase chytám za hlavu já. A rozhodně kvůli takovým lidem, jako je pan doktor či pisatel článku jíst zdravé výrobky ze sóji nepřestanu. Přeji pěkný den. *5* https://www.youtube.com/watch?v=zMuJ-bDs30M&t=931s http://maso.skrabalek.cz/

Michelle Aki.Lee 31.08.2017

Sója a její produkty pro muže jsou nezdravé. Sója obsahuje estrogeny, t.j. ženské hormony a u mužů při dlouhodobém užívání způsobují srdeční problémy a hormonální nerovnováhu. Ani ženy by sóju neměli pravidelně konzumovat - platí jako se vším - s mírou. A s masem je to jinak - proštudujte si složení trávící soustavy člověka a konkrétně na co slouží kyselina chlorovodíková v žaludku, která se tvoří v žaludku každému. Člověk je všežravec a potřebuje živiny i z masa. Vegetariáni (hlavně ženy) trpí často špatnou termoregulací telesné těploty, více-méně je jim pořád zima. Je to v podstatě znak podvýživy. A to nemusí být hubení. I tlustý člověk může být podvyživený (a k tomu vegetarián - ano, znám tlusté vegetariány i vegany).

konatovka 31.08.2017

Tak nakonec nevím, kde je pravda, když jsou rozdílné názory. :-O

Tofák pravák. 30.08.2017

Mažu si tofu na záda a jsem neviditelný.

P 30.08.2017

Nutno dodat, ze jedina, geneticky modifikovana soja v CR se pouziva jako krmeni pro zvirata. Nikoliv na vyrobu tofu, ktere ma tisiceletou tradici v asijskych zemich.

Jaromír P 31.08.2017

Tedy vše negativní této soji se uloží do masíčka - mňam.

Go vegan 30.08.2017

Koho zajímají skutečně relevantní zdroje, tak je vše objektivně bez přikrášlování shrnuto zde: http://soucitne.cz/nesudme-soju-predcasne. Včetně odkazů na opravdové studie :)

T. 30.08.2017

Okurková sezóna, co? Možná kdyby autor zvládl jen zadat otázku údajné škodlivosti tofu do Googlu a dokázal identifikovat důvěryhodné zdroje od "amerického cetrtifikovaného přírodního lékaře", nebyl by za blbce. Ale to je mu asi jedno, že jen nahrává blbečkům, hlavně že má splněný limit počtu vyblitých článků a příjmy z reklamy se sypou.

K 30.08.2017

Osobně GMO potraviny nejím. Přijde mi to zbytečné. Oficiálně jsou sice schválené, ale studie na nich jsou vždy poměrně krátkodobé, mají malé vzorky. Stejně jako např. umělá sladidla (též jsou schválená a někým stále prosazovaná jako zdravá) - až postupem času se ukazuje, že můžou být poměrně škodlivá. Přesto autor tohoto článku neustále mluví o GMO. Na českém trhu není problém koupit non-GMO i bio tofu. Takže tento argument je dost slabý. Obecně je sója určitě velké téma a snažím se její větší konzumaci vyhýbat. Argument, že asiati jí jí téměř v neomezeném množství neobstojí, přeci jen mají za tu dobu vývojově jinou střevní mikroflóru a už jsou uzpůsobeni zatímco my Evropané ne. Ale myslím, že zase strašení ala tento článek není na místě.

tofu tofu 30.08.2017

tak jaká je alternativa? nebo si mám koupit nějaký doplněk stravy? :-D

Bořitelka mýtů 30.08.2017

Než začne vyvolávat paniku, měl by si autor článku nejdřív o tématu něco nastudovat. Osobně jsem sice nepátrala o podrobnostech o nutričních hodnotách sóji, ale i tak jsem v článku narazila na několik nebetyčných kravin. Jednak autor varuje před rostlinnými hormony, které se nachází v sóje - to by člověk nemohl jíst žádné rostliny, protože rostlinné hormony se nachází ve všech, nejen v sóje, a navíc nevím, kde autor bere, že rostlinné hormony škodí. Další věc jsou genetické modifikace. Novináři strašně rádi šíří hysterii z GMO, která ale nemá žádný racionální důvod (kromě několika pochybných studií, u kterých se prokázalo falšování dat a/nebo manipulace se statistikou). Vím, o čem mluvím. Vystudovala jsem genové inženýrství, takže vím, jak se genetické modifikace provádějí a jak fungují, a nemám nejmenší obavu z konzumace schválených GMO. Naopak, v některých případech mohou být geneticky modifikované plodiny dokonce zdravější než ty konvenční. Je to ostuda, že v Evropě vládnou omezenci, kteří zavrhují vylepšené rostliny a živočichy jenom proto, že nechápou, jak genetické modifikace fungují.*21* A tohle jsou jen 2 věci, které hned vidím, i když nejsem žádný výživový odborník. Někdo, kdo se v nutričních hodnotách potravin vyzná líp než já, by v tomhle článku určitě našel víc pitomostí.

dddaska Bořitelka mýtů 30.08.2017

Konzumace nefermentované soji je zdraví nebezpečná, autor článku má naprostou pravdu. A je jedno, jestli soja je nebo není geneticky modifikovaná.

lukyfox 30.08.2017

Příroda na Zemi geneticky modifikuje už skoro 4 miliardy let. Kdyby jí to zakázali, nebylo by koho genetickou modifikací znepokojovat... Naštěstí se nikdo takový nenašel.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat