Prostreno.cz

Gel aloe vera. K čemu se hodí a jak ho skladovat

Jak ke svému domovu přivábit víc zdraví? Obstarejte si aloe vera. Tato rostlina není jen dekorační, ale i léčivá. Co se získaným gelem? Poznejte, jestli ho skladujete správně! A taky byste měli vědět, jak prodloužit jeho trvanlivost.

Ve starobylé egyptské kultuře, řecké i římské, bylo aloe vera považováno za posvátnou rostlinu. Není divu. Vždyť i v Latinské Americe, Karibiku a Jižní Africe má tu nejlepší pověst mezi léčivkami. A nejen tam.

Podle Marylandské univerzity patří mezi domácí léky působící na vředy, kolitidy, problémy s ústy, osteoporózou, horečkami či astmatem. Vynikajících výsledků dosahuje, i coby první pomoc při popáleninách, drobných zraněních a infekcích. Aloe zastaví bakterie i bolest, a to díky svým analgetickým účinkům, které zároveň zbavují nepříjemného svědění. Tím výčet pozitiv zdaleka nekončí.

Hydratace téměř na počkání

Víte, že…

Používá-li se gel k léčbě, měli byste se o jeho účincích poradit se svým lékařem. Doporučená denní dávka je pouze 30 ml.

Aloe posiluje imunitu. To proto, že obsahuje lykoproteiny a polysacharidy. Zkrátka a dobře blokuje bolest a snižuje zánět, protože tyhle dvě sloučeniny opravují pokožku a dodávají jí vlhkost. S aloe můžete uklidnit a odstranit zácpu, psoriázu, genitální opar, seboreickou dermatitidu, infekci dýchacích cest v horní části traktu, zubní problémy a také vysokou hladinu cukru v krvi. Tak na co ještě čekáte? Potřebujete jen ostrý nůž, pracovní desku, skleněnou nádobu, citronovou šťávu a kuchyňského robota.

Co je čisté, to je bezpečné

Zamezte kontaminaci gelu a nejprve si umyjte ruce a ideálně i pracovní desku. List aloe vera odřízněte úplně u stonku. Nařízněte list podélně (mezi slupkou a gelem je nepotřebná dužina). Po rozříznutí nechte list vyschnout, a pak naberte lžičkou jen gel bez dužiny. Chcete-li odstranit zelenou tenkou vrstvu, opatrně použijte nůž a vezměte si tolik gelu, kolik jen můžete. V případě potřeby opakujte.

Přídavek, který stojí za to

Gel vydrží v lednici asi týden. Pokud máte zájem prodloužit mu trvanlivost, přimíchejte k němu citronovou šťávu. Rovnoměrně protřepte a promíchejte. Toužíte-li po tom, abyste získali hustý gel, vložte získaný obsah do mixéru a promíchejte. Gel uchovávejte v nádobě, a to v chladnějším prostředí. Můžete jej také zmrazit v zásobnících na led. V případě potřeby vytáhnete kostku a použijete ji třeba na popáleniny. A co prodlouží životnost gelu až na osm měsíců?

Do dárku od vaší pokojové květiny (gelu) přidejte 2000 mg vitaminu C a 1600 IU (1 lžíce nebo 4 tobolky) vitaminu E. Práškový vitamin C funguje dobře, neboť můžete rozdrtit odpovídající množství tablet. Dobře promíchejte, dokud nejsou vitaminy správně začleněny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat