Komentáře k článku

milda 16.03.2020

Titulek jako hrom. Lékaři varují a píše o nějakém zubejdovi, a ještě, že si myslí, že škodí. Nevim, nevím, jestli ta petrželka v té sklenici není náhodou chytřejší, než osoba , která ten článek vložila. Bezmála šedesát let jsme používali v kuchyni hliníkové nádobí, mělo velkou výhodu, neprorezivělo a neotloukalo se od smaltu . Ať už to byly hrnce, příbory, naběračky. Samozřejmě se postupem času přecházelo na nerez. Kdo trempoval, tak vaření v kotlíku a ešusech si dobře pamatuje. Grilování si bez alobalu také nedokážu představit, ale že bych ho používal v kuchyni na vaření, nebo pečení. Jinak o uvolňování hliníku z nádobí se už hovořilo v 70.tých letech minulého století.

Míra Mrázek 16.03.2020

Efrem Užumbara PhDr. publikoval svoji práci že samotné jídlo škodí lidskému organismu, jistě to budou kolegové *3* Díky zlepšil se mi den 😉

,artin_nerudy 16.03.2020

Výzkumný pracovník chemické technologie je lékařský odboník? takových už tady bylo - ale důkazy jaksi chybí

franta 16.03.2020

A co léky v blistru z alobalu.To až EU zakáže*3*

Kuchař - amatér 16.03.2020

Zaplať pánbůh za alobal.

Jana 16.03.2020

protože o škodlivosti alobalu a to v souvislosti s hliníkem jsem slyšela už před desítkami let.Nepoužívám!!!!

Anna 16.03.2020

V roce 1965 jsem dostala svadební dar Alusporové nádobí. Celou sadu hrnců, kastrolů a pánviček. Vařila, pekla, smažila jsem v něm 25 roků, než jsem si koupila nádobí nerezové. Chci tím říci, že nikdo s rodiny neměl problém se žaludkem, žlučníkem. Zkrátka jsme to přežili ve zdraví. ;-) Proč lidé používají alobal místo dalšího pekáč? Mnohem hůř se umývá zapečený plech. Alobal se smotá do kuličky a hodí do koše.

Pete 16.03.2020

Vážená paní, škodlivost hliníku na lidský organismus nebyla nikdy prokázána ! Píšete nepodložené bludy, které si jako novináři předáváte, aby jste měli o čem psát. Rád bych viděl zprávu nebo vědecký podklad Vašeho článku. To vždycky někdo napíše nebo v televizním pořadu jako třeba třeba v Německu v r. 2015 . A hned je to všechno špatně. Používání hliníku ve styku s potravinama má svá pravidla a každý spotřebitel by měl být na ně výrobcem upozorněn ! Jsou různé směrnice Guidelines on testing conditions for articles in contact with foodstuffs. (with a focus on kitchenware) vydané v EU, což by si autorka mohla přečíst než vydá takový článek. Jak píše pán Nemec v lécích např. proti pálení žáhy ap. je tolik hliníku, že po spolknutí několika prášků do sebe dostanete tolik hliníku, jako by jste vařila a jedla z hliníkového nádobí 5 let.. Alobal asi také není používán každý den.

Ellen 15.03.2020

Vážně? Lékaři varují...? Tak jak vysvětlíte, že se stále tato fólie vyrábí? Že je to vůbec možné používat? Všichni víme, že úplně nezávadné to není. Ale jak často někdo použije alobal při vaření? Jednou za týden, za měsíc, za půl roku? Hliník je v tolika kosmetických přípravcích (antiperspirantech, krémech, atd...), pořád se z něho vyrábí i nádobí. Hliník je zkrátka všude, kam se podíváte. Daleko více než alobalu by se lidé měli obávat hliníku a jiných kovů ve vakcínách, které ti samí lékaři, kteří varují před alobalem, směle a bez rozpaků vpravují do našich dětí. A co to udělá s dosud nevyvinutým organismem, jeho orgány a hlavně s jeho mozkem, to nikdo neřeší! Tak tady nemelte o alobalu, ale zaměřte se na závažnější věci. Ale do toho by se vám asi nechtělo, že?

Milena 15.03.2020

Já se vždy divím když vidím např. v Prostřeno že místo druhého pekáče zakrývají alobalem, co je to za módu? Správně se má péct v pekáči a ty jsou dva, jedním se právě přikrývá pokrm, anebo aspoň skleněné nádoby s víky.Nevím proč lidi pořád vymýšlí blbosti, to dobré už vymyšleno bylo dávno a dávno, uvědomte si to.:-)

Mila Nemec Ceskoslovensko 15.03.2020

Ona ta hodne hloupa pani nevi kolik organickeho hliniku a ten je jeste horsi nez anorganicky obsahuji ruzne Gaviskony a leky proti paleni zahy. A kolik je hliniku ve vsech tech opalovacich kremech a mlecich a kolik tisicu tun hliniku na nas a na rostliny ktere jime rozprasuji z letadel-pry hlinik vraci zpet slunecni svetelne a tepelne zareni!!!??? A oni to opravdu delaji, neni to fake. Jako ze ve druhe svetove valce vyhazovali z letadel prouzky hliniku, aby zmatli nepratelske-nemecke radary. Pokud se na alobalu, nebo v alobalu neco vari, griluje atd a je ten alobal pekne pomasteny a neni pritomna nejaka kysela zelenina, nebo ovoce, ktere hlinik rozpousti, ale tuk, koreni, maso, brambory/zivanska/ jsou v pohode. Ani cerstva cibule neni kysela, ani cesnek a ten mastny alobal ze sebe zadny hlinik neuvolni a pokud tak nekolik miligramu. Proc ta blbka nenapise kolik je povolena davka. A co treba organicka rtut z morskych ryb-Ta nevadi? Nebo ten humus jak vykrmuji v Norsku farmovane lososy-nacpane antibiotiky, aby jim to nevychcipalo, ale to se deje i v kurecich velkovykrmnach.

Petr 15.03.2020

Běžte do zádele s rádoby vědeckejma kecama.V potravinách jsou daleko větší sr.čky.Tak co tady řešíte Aluminium

Milena Petr 15.03.2020

Vy jste ale chytrá :-) :-)

zdenda 15.03.2020

žralo se s al příborama a jak šmakovalo

jirka démon 15.03.2020

jo tak když to vyzkoumala princezna zubeyda tak je to jasý

veka 15.03.2020

když jsme vyhazovali hliníkové nádobí, netušili jsme, že jde o konkurenční boj a ne o zdraví lidí. Odborník ze SAE se domnívá, že v jedné porci masa na grilu je až 240 mg hliníku, to je čtvrt gramu a i když je grilovací hliník silnější, než alobal, musel bych ho s masem i kus sníst

Vendy 15.03.2020

..jojo..to je starý,dřív byla jedna teorie,že k vzniku Alzheimer.choroby přispívá hliník..ale to se nepotvrdilo a seriozní studie to nikdy nepotvrdily.

jana 15.03.2020

Tohle už jsme věděli, když jsme vyřazovali hliníkové hrnce.

Béda Kocourkov 15.03.2020

Zas jeden z neuznaných pavědců.

slavek Béda Kocourkov 15.03.2020

Pavědců to také, ale hlavně debilů...

Ondrách 15.03.2020

Autorka zasvěceně blábolí o nesmyslech. Nechť tedy zruší alobal doma, ale ostatní nemusí strašit hloupostmi. Neměli by ji připouštět ke klávesnici, u níž je nebezpečnější než tuna alobalu.

Venca 15.03.2020

To je mi novinka.;-)...je mi přes 60 a vím, že moje máma celé moje mládí vařila v hrncích z hliníku...pak se objevila informace, že hliníkové nádobí je škodlivé zdraví a přestala ho používat....to už je tak 30 let, takže ten "objev" je pěkně starý...já mám doma ještě tlakový hrnec, taky hliníkový....sem tam v něm vaříme....a alobal je vlastně hliník...takže totéž...nepozoroval jsem u nikoho z rodiny popisované problémy, takže si myslím, že občasné použití alobalu na gfrilování určitě neuškodí...Nikdo jej přece nepoužívá pořád...ale na stálé vaření by hliníkové nádobí a alobal asi používán být neměl.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat