Prostreno.cz

Kaštu bělavou zakázali. Dnes tato bylina opět pomáhá

Znáte Sassafras neboli kaštu bělavou? Vydejte se do nějakého lepšího, ideálně soukromého, zahradnictví a jeden stromek si odneste domů. Proč a kdy se vám bude hodit? Na slovo „nemoc“ zapomeňte!

Kašta bělavá. Je to vlastně druh stromu, který roste v Severní Americe a ve východní Asii a poskytuje příjemnou vůni – a velké množství benefitů v rámci lidové medicíny. Kdysi ho ale zakázali!

Před více než 38 lety byl sassafras ve své čisté formě blokován Úřadem pro potraviny a léčiva USA, a to kvůli zdravotním rizikům spojeným s jednou ze tří hlavních sloučenin, které se v něm nacházejí (safrol). To už je ale dávno pryč.

Dnes tyto stromy rostou volně a jsou stále víc používány v mnoha domácnostech. Lidé si oblíbili esenciální oleje z kůry tohoto stromu a pijí čaje z listů. Proč? Sassafras funguje spíše jako bylina s neuvěřitelnými účinky.

Je spojován s léčbou rakoviny

Sloučeniny v kaště bělavé jsou již nějakou dobu předmětem protinádorového výzkumu. Bylo zjištěno, že safrol má potenciálně destrukční účinky proti těmto typům rakoviny: rakovina žaludku, jater, plic, jazyka, rakovina ústní, rakovina prsu a prostaty a leukemie. Taky se tvrdí, že kafr zase může potenciálně bránit šíření rakoviny tlustého střeva.

Přestože výzkumy definitivně neprokazují, že tyto sloučeniny „léčí“ jakoukoli rakovinu, výsledky jsou významné.

Pozitivně působí na parazitní onemocnění

Extrakt z kůry Sassafras albidum se používá k léčbě parazitů a zdá se, že je schopen zabít nezvané návštěvníky bez negativního ovlivnění okolních buněk.

Mohl by pomoci zvládnout diabetes

Nejméně jedna studie o potkanech provedená na univerzitě věd a technologií Guru Jambheshwar v Indii naznačuje, že safrol z kůry Sassafras může být stejně účinný jako současná léčba léků proti cukrovce, neboť zlepšuje hladinu cukru v krvi a inzulínovou rezistenci charakterizovanou diabetem.

Zlepšuje absorpci některých léků

Zdá se, že kašta bělavá pomáhá zvyšovat absorpci některých léků nebo potravin. Navíc jedna z chemických látek (methyleugenol) snižuje účinnost jedů. Aspoň tak to udává výzkum publikovaný v Archivu toxikologie.

Působí jako přírodní inhibitor AChE

Dvě nově objevené sloučeniny obsažené v kaště bělavé fungují jako inhibitory acetylcholinesterázy (inhibitory AChE), přičemž jedním z nejčastějších lékařských použití AChE inhibitorů je krocení Alzheimerovy choroby. Používají se také v některých případech k léčbě glaukomu, otravy a schizofrenie.

Mírní epilepsii

Zdá se, že safrol inhibuje laktát dehydrogenázy, což je jeden z mechanismů, kterým se lékaři snaží zabránit epileptickým záchvatům.

Zlepšuje krevní oběh

Výzkumníci na ošetřovatelské škole Asahikawské lékařské univerzity použili vazelínu s obsahem 5 %, 10 % a 20 % kafru nebo 2 % mentolu. Vědci dospěli k závěru, že právě kafr vyvolává chladné i teplé pocity a zlepšuje krevní oběh. Tak co, ještě si myslíte, že je tenhle stromek úplně obyčejný?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat