Prostreno.cz

Podzim je tady. Podpořte imunitu svého dítěte

Venku se pěkně ochlazuje a je nejvyšší čas nastartovat naši imunitu na maximum a hlavně našich dětí. Děti jsou mnohem křehčí stvoření než my dospěláci, proto jim v tom musíme pomáhat a co nejvíce podpořit jejich imunitní systém. Imunita není jen o stravě plné vitaminů, ale i o základních hygienických návycích. Co všechno můžete udělat pro vaše dítko?

Silný imunitní systém poskytuje dítěti přirozenou obranu. Pokud však vaše dítě trpí často neustálým nachlazením, recidivujícími infekcemi, infekcemi uší, žaludečními poruchami a dalšími zdravotními problémy, znamená to, že jeho imunitní systém je oslaben. S jednoduchými pravidly a mírnou změnou jídelníčku, můžete zvýšit obranyschopnost vašeho dítěte. Je to snazší než si myslíte.

Mateřské mléko

Pokud máte doma kojence, to nejlepší, co pro něj můžete udělat, je přirozené kojení. Mateřské mléko obsahuje vše, co nový život potřebuje a hlavně obsahuje cenné protilátky, které posílí imunitní systém miminka. Během kojení se zaměřte i na svoji životosprávu, vše co do těla přijmete se částečně dostane i do mateřského mléka.

Strava je základ

Zdravá strava je základem dobrého imunitního systému, takže věnujte zvýšenou pozornost tomu, co vaše dítě jí. Mezi top ovoce a zeleninu patří například jablko, mrkev, sladké brambory, fazole, brokolice, kiwi, meloun, pomeranč a jahody. Začínat můžete dušenou zeleninou a postupně zařazujte do jídelníčku i v syrovém stavu.

V jídelníčku dítěte by také neměly chybět  ořechy, semena, luštěniny, celozrnné a jiné potraviny bohaté na vitamíny A, B2, B6 a C, zinek, selen a esenciální mastné kyseliny tyto látky také pomáhají posílit imunitní systém. Nezapomínejte ani na probiotika, stimulují nejen trávicí soustavu, ale jsou také důležité pro imunitní systém.

Sladký spánek

Spánek je důležitý v každém věku a u našich dětí to platí dvojnásob, takže žádné ponocování, nastavte doma jasný režim a dohlídněte na to, aby vaše dítko dostatečně dlouho spalo. Počet hodin spánku se odvíjí od věku vašeho dítka, miminka potřebují okolo 15 hodin, tří leté děti 12 hodin a s postupujícím věkem se čas na spánek zkracuje. Nepřehlížejte ani opačný problém, pokud dítě na svůj věk spí o několik hodin více, můžete to být příznak počínajícího zdravotního problému a je třeba to konzultovat s lékařem.

Pravidelný pohyb

Dnešní moderní doma, bohužel většinu dětí připoutala k obrazovkám televize, monitorům počítačů, tabletů a chytrých telefonů. I pro vaše dítě je pohyb velmi důležitý. Podnikejte pravidelné procházky, jezděte na kole či koloběžce, vyberte vhodný zájmový pohybový kroužek. Zkrátka jakoukoliv aktivitu kromě sezení na gauči.

„Kam nechodí slunce, tam chodí lékař“

U přírody ještě chvilku zůstaneme, pro lidský organismus je nepostradatelný čerstvý přísun kyslíku a hlavně teplé sluneční paprsky, které nám na podzim tolik chybí. Sluneční paprsky jsou důležité pro tvorbu vitaminu D, takže jakmile během podzimu na chvilku vykoukne za mrakem, vezměte děti ven a dobijte baterky.

Kouzlo lásky

Potřeba lásky je zakódovaná již od raného věku dítěte, hned jak se miminko narodí, má potřebu čerpat mateřskou lásku. I když vám ještě ani nerozumí, umějí číst vaše emoce, cítit lásku, pocity štěstí i když jste ve stresu a padáte únavou. Zkrátka pro dítě jste jako otevřená kniha. Děti nepotřebují hromadu hraček, ale potřebují lásku, potřebují se k někomu přitulit a cítit se v bezpečí. Bylo zjištěno, že pozitivní a šťastné pocity stimulují buňky imunitního systému, takže neváhejte ukázat vaši lásku a péči.

Základní hygienické návyky

Učte vaše děti základní hygienické vlastnosti, čím dříve s tím začnete, tím více mu to vryjete do paměti a bude to pro vaše dítě samozřejmost. Základem je časté a správné mytí rukou, tím můžete předejít mnoha infekcím. Dalším je pak čistění zoubků dvakrát denně, každodenní koupání a čisté spodní prádlo. Při kýchání a kašly, učte dítě, ať si drží ručičku či kapesník před pusou. Od malička je zvykejte na to, že jim saháte na nehty, že se nehty stříhají a také, že špína za nehty musí pryč. V poslední řadě je největší úkol na vás a to je udržovat domácnost v čistotě, odborníci nedoporučují ani přehnanou čistotu, vaše dítko by se mělo postupně seznámit s běžnými bakteriemi i tím se zlepšuje jeho imunitní systém, takže zkuste najít takový zlatý střed.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat