Prostreno.cz

Babiččina křenová placka na bolavá záda i nachlazení. Léčivý kořen slaví velký návrat

Pěstujete si doma křen? Dříve rostl skoro na každé louce, nyní se bohužel většina z nás spoléhá na ten z dovozu. Přesto vůbec není náročný na pěstování a hlavně má mnoho příznivých účinků na lidské zdraví. Dáte mu šanci?

Křen původně pochází z jižní Evropy a Přední Asie, kde byl součástí nejen tamější kuchyně ale i lidového léčitelství. Síla a význam tohoto kořene je známa už po tisíce let a nyní je k dispozici po celém světě. Používá se hlavně v kulinářské praxi, ale už naše babičky věděly, jak s ním naložit i jinak. Pamatujete třeba na křenovou placku? Poznejte všechny přínosy zázračného křenu!

Co obsahuje?

Křen obsahuje vysoký podíl důležitých živin a minerálů, které zahrnují vlákninu, vitamin C, kyselinu listovou, draslík, vápník, hořčík, zinek a mangan. Za jeho palčivou chuť může silný glukosinolát – sinigrin. Díky svému působivému složení, má mnoho blahodárných účinků na lidský organismus. Máme pro vás hned několik důvodů, proč ho zařadit i do vašeho menu.

Podporuje hubnutí

Křen má opravdu jen velmi málo kalorií a skoro nulové procento tuku. Navíc obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou podstatnou součástí metabolismu člověka. Vzhledem k vysokým hodnotám vlákniny a bílkovinám, stimuluje pocity sytosti a zabraňuje tak nekontrolovatelnému přejídání a mlsání. Navíc štiplavý sinigrin podporuje soustředění a zvyšuje koncentraci, tyto vlastnosti oceníte nejen v práci, ale i při cvičení.

Snižuje krevní tlak

Křen mimo jiné obsahuje také draslík, který je nezbytnou součástí našeho těla, reguluje tok buněčných tekutin a zároveň napětí cév. Nedostatek draslíku vede k vyššímu krevnímu tlaku, což znamená i vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Pro lepší trávení

Některé z prvků v křenu působí jako žaludeční stimulanty a rostlina jako celek má značný vliv na trávení a absorpci výživy. Fytochemikálie této kořenové zeleniny stimulují různé žlázy v těle, včetně slinných, žaludečních a střevních šťáv. Navíc v kombinaci s obsahem vlákniny, která se hromadí ve střevech, stimuluje peristaltický pohyb. Díky těmto vlastnostem křen může ulehčit veškeré zažívací potíže, regulovat pohyby střev a současně snižovat četnost zácpy a průjmu. Navíc křen silně působí proti mikrobům a bakteriálním infekcím, včetně listérie, E. coli a stafylokokové infekci.

Diuretické vlastnosti

Křen stimuluje vylučování. To je dobré hned z několika důvodů, včetně pravidelného vylučování nebezpečných toxinů z těla, pročištění ledvin, a dokonce i ke snížení hmotnosti.

Babiččina křenová placka

Křenovou placku používaly naše babičky na všelijaké neduhy, na bolest v krku, nachlazení, potíže s průduškami, ale i na bolavá záda či klouby. Pokud ještě nemáte rodinný recept na křenovou placku, pak pro vás jeden máme.

Na přípravu budete potřebovat jen čerstvý křen a syrové brambory. Poměr je velmi snadný na 1 lžičku křenu stačí jedna střední brambora. Vše nastrouhejte a smíchejte, vytvarujte placičku, kterou vložte do kusu látky (například bavlněného kapesníku). Postižené místo namažte mastným krémem, poté přiložte křenovou placku, na to igelitový sáček a na závěr něco teplého například, šálu, svetr či pléd. Po chvilce ucítíte příjemné teplo, ke konci až horko, které bude k nevydržení, to je nejvyšší čas placku sundat. Pozor! Po placce zůstane červený flek, který postupně zmizí a s ním by měly vymizet i obtíže.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat