Prostreno.cz

K čemu všemu se dá použít měsíček lékařský

Hezky vypadá a příjemně voní. Jeho přírodní antimikrobiální, adstringentní a protizánětlivé vlastnosti se hodí pro hojení ran, vyrážky, včelí bodnutí a další kožní onemocnění. A proč by ještě měsíček neměl chybět ve vaší zahradě, v kuchyni i lékárničce?

Tinktura vyrobená z čerstvých nebo sušených květů může snížit zánět a napomoci trávení. Ze sušené bylinky se dá vytvořit bylinný olej a užitečná maska, která zmírňuje bolesti z modřin a napětí. Je toho zkrátka hodně, co měsíček lékařský může nabídnout…

Voňavá první pomoc

Bylinné krémy, pleťové vody a mastičky, které obsahují měsíček, zmírňují svědění pokožky a kvůli svým vlastnostem jsou vhodné i miminka a děti. Mast si přitom můžete vyrobit i doma. Potřebujete 250 g vepřového sádla (vazelíny či kokosového oleje), 2 větší hrsti celých květů měsíčku, sítko na čaj s jemnými oky a čisté kelímky od krému.

Květy měsíčku vložte do kastrolu na rozehřáté sádlo nebo jiný tuk a na slabém plameni nechte 3 minuty orestovat. Stáhněte a nechte do druhého dne uležet. Druhý den ohřejte, propasírujte a nechte vychladnout. Uzavřené skladujte v lednici a používejte na suchou pokožku, popraskané paty nebo jizvy. Hodí se i na omrzliny, což z něj před příchodem sněhu činí tip na součást lékárničky.

Rozjasňovač vlasů

Pokud uvaříte čaj, můžete jej aplikovat na blond vlasy, které se díky měsíčku rozjasní. 1/4 šálku květů nechte vylouhovat v 1 šálku vařící vody (přes noc). Ráno použijte na pokožku hlavy ve formě finálního oplachu po umytí vlasů šamponem.

Koření

Mírně sladká chuť a jasná barva měsíčku si zároveň rozumí s několika pokrmy, včetně kuřete a vepřového masa. Tak jej přidejte do omáček, udělejte z něj nádivku, nebo s jeho pomocí dochuťte jakoukoli polévku.

Lázeň pro unavené sportovce

Antifungální vlastnosti měsíčku se hodí i těm, kdo to přehnali v posilovně nebo při běhání. Pokud k nim patříte, povařte hrst byliny v litru vody (15 minut) a kapalinu přidejte do lavoru (teplé lázně). Poté vlijte ještě 1/4 šálku jablečného octa a ponořte nohy. Opakujte dvakrát denně, dokud se vám neuleví.

Tinktura užívaná vnitřně

Tinktury připravené z čerstvých nebo sušených květů mohou být přidány do čajů, které pomáhají při trávení a snižují záněty. Čerstvé květy by měly být extrahovány pomocí 95 % alkoholu, sušeným stačí 60 až 80 %. Tinktura je vhodná při nejrůznějších vnitřních zánětech: zánět jícnu, zánět střev, dvanácterníku, žaludku, včetně žaludečních vředů. Může se i dávkovat klasickým způsobem: denně 3 x 30 kapek.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat