Prostreno.cz

Příčiny bolestivého močení. Co za ním vězí

Bolí to, když močíte? Pak se vás týká jeden z mnoha zdravotních problémů. Která příčina bolestivého močení „dostala“ právě vás?

Lékaři to nazývají dysurií. Jedná se o palčivou, řezavou bolest vycházející z uretry nebo jejího okolí. Většinou je způsobena infekcí. Existují však i případy, kdy za dysurii může přítomnost kamenů v močovém měchýři nebo ledvinách. Snad ale nebude tak zle!

Když se mluví o podrážděnosti, je možné, že bolestivým močením stojí určité výrobky osobní péče, které používáte. Drsné chemikálie, které se vyskytují v mýdlech, mycích prášcích i parfémech v podstatě mohou dráždit močovou trubici. Proto pokud jste si nedávno koupili nový produkt osobní péče, pak možná právě ten je zodpovědný za bolest nebo pocity pálení. Přestaňte jej používat a pozorujte, zda se váš zdravotní stav nelepší. V případě, že tenhle trik nezabere, ukrývá se problém někde jinde.

Infekce močových cest

Někdy bakterie mohou vylézt do močového ústrojí pomocí močové trubice a to může vést k infekci. I když se říká, že je tento problém řešitelný v pohodlí domova, nedá se v prvních chvílích určit, zda se jedná o lehký nebo závažný případ. Vždy je tedy vhodné vyhledat lékaře, který po posouzení zdravotního stavu předepíše antibiotika.

Vaginální infekce

U žen může infekce pochvy způsobit bolest nebo pocit pálení při močení. Vedle dysurie může žena, která trpí vaginální infekcí, také zaznamenat změny v barvě a zápachu vaginálního sekretu. Opět platí, že by se nemělo nic podceňovat – navštivte gynekologa.

Zvětšená prostatická žláza

U mužů je jednou z příčin dysurie zvětšení prostaty. Je to něco, s čím se starší muži běžně setkávají. Pokud máte pochybnosti, obraťte se na androloga.

Močový měchýř nebo ledvinové kameny

Přítomnost kamenů určitě může způsobit bolest a nepohodlí. Když jsou kameny větší, často se objevuje právě dysurie, bolest břicha nebo krev v moči. Ani jedno není příjemné…

Infekce ledvin

V lékařském světě se tento stav nazývá pyelonefritida. Infekce ledvin v každém případě znamená obrovský problém. Je totiž způsobená bakteriemi v močovém měchýři, které dokázaly urazit cestu až do ledvin.

Pohlavně přenosné infekce

V neposlední řadě může nechráněný sex s osobou, která má sexuálně přenosnou infekci, způsobit podobné škody. Jak již bylo řečeno, bez návštěvy lékaře se to asi neobejde. Jedině tak se zabrání komplikacím a prohloubení problému.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat