Prostreno.cz

Éčka v potravinách nemusí jen škodit. Arabská guma má i své výhody

Éčka v potravinách? Zatímco některá jsou vyloženě škodlivá, jiná prý zdraví prospívají. Je zrovna tohle případ arabské gumy?

Nejen váš oblíbený karamelový make-up obsahuje složku E 414 neboli arabskou gumu. V kosmetickém průmyslu je docela oblíbená. Těží z ní i potravinářský a farmaceutický průmysl, přičemž se často využívá i při výrobě nátěrů a lepidel. Což z ní hrozně.

Ve skutečnosti se jedná o pryskyřici získávanou z mízy některých druhů akácií, které rostou v severní Africe. Jejím hlavním producentem je Súdán. A světe, div se, není tak hrozná, jak se o ní říká. Ve skutečnosti prý může pozitivně působit na zdraví. V jakých oblastech?

Zdravější a pohyblivější střeva

Vlákna v arabské gumě jsou potravou pro prospěšné bakterie, které se nacházejí ve vašem střevě. Tím se podporuje jejich množení. Mít více přátelských bakterií proto znamená regulace trávení, ale podle odborníků také funkční imunitní systém. Navíc se dá hovořit i o pravidelném pohybu střev.

Není totiž žádným tajemstvím, že dieta s vysokým obsahem vlákniny je nezbytná pro odvrácení zácpy. Příjem potravinových doplňků s arabskou gumou může pomoci zvýšit denní příjem vlákniny a tím usnadnit průchodnost střev, odstranění toxinů a odpadních produktů.

Regulace cukru v krvi

Arabská guma je také prospěšná pro diabetiky. To proto, že množství vlákniny, kterým se může pochlubit, zpomaluje uvolňování cukru v krevním řečišti. A to zabraňuje tvorbě krevního cukru. Díky tomu také dochází k záchraně pankreatu před nutností produkovat více hormonálního inzulínu.

Redukce hmotnosti

Vzhledem k tomu, že se se vláknina podílí na pocitu sytosti, užívání doplňků s jejím obsahem může napomoci odstranění nežádoucích kilogramů. S ní je prý snadnější udržet chutě na uzdě. No vida.

Silnější zuby

Žvýkačka, která obsahuje arabskou gumu, je prospěšná při udržování krásného úsměvu. To proto, že pomáhá povzbuzovat produkci slin, která pak vypláchne zbytky jídla a bakterie. Výsledkem je zabránění zbarvení zubů. A taky tvorba zubního plaku nemá šanci.

Snížený oxidační stres

Protože arabská guma pochází ze stromů, není tak šokující, že má v sobě antioxidanty. To je důvod, proč může pomoci neutralizovat volné radikály a tím snížit oxidační stres, který se může podílet na vzniku některých zdravotních problémů, jako je rakovina a srdeční onemocnění.

Snížená hladina cholesterolu

Když už mluvíme o srdečních onemocněních, vláknina a antioxidanty spolupracují při snižování špatného cholesterolu. A obojí arabská guma má, což je ta dobrá zpráva, neboť udržování špatného cholesterolu ve vysokých hodnotách srdce namáhá a přispívá k jeho onemocnění.

Detoxikace těla

Odborníci tvrdí, že arabská guma také pomáhá podporovat fungování jater a neutralizuje množství toxinů v těle. Některé studie dokonce naznačují, že může být jednou použita k léčbě onemocnění jater. Ale aby to bylo fér, je nutné zmínit i nežádoucí účinky E 414.

Zdá se, že často způsobuje přebytek plynu či břišní distenzi. Někteří lidé si stěžují i na alergické reakce typu kožních vyrážek. Vždy se tedy o jejím užívání poraďte s lékařem. Mimochodem, těhotné a kojící ženy by neměly užívat přípravky, které arabskou gumu obsahují.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat