Prostreno.cz

Matcha čaj. V čem vám bude zelený nápoj prospěšný

Venku je zima, že by „ani psa nevyhnal“, vaše imunita slábne, a navíc máte potíže s pamětí? To jsou hned tři důvody, proč si nachystat šálek japonského zeleného čaje, který (nejen) tyto problémy dokáže vyřešit.

Matcha je jemně mletý japonský zelený čaj s dlouholetou tradicí. Jako nápoj, který vnáší klid a harmonii do života, ho popíjeli již starověcí samurajové. Tento zázračný elixír je v současné době považován za jednu z nejlepších superpotravin, tudíž se jeho pravidelná konzumace nedá jinak, než vřele doporučit. Co vám to přinese, když se matcha stane i vaší každodenní součástí?

Zdroj antioxidantů v každém šálku

Antioxidanty se v posledních letech skloňují ve všech pádech. Tyto látky neutralizující účinky škodlivých volných radikálů omezují proces oxidace v organismu a přispívají k ochraně imunitního systému. Jenže bojují také proti negativním účinkům UV záření, působí jako prevence mnoha závažných chorob, a v neposlední řadě zpomalují stárnutí. Běžně antioxidanty hledáte v ovoci a zelenině? Pak by vás mohlo zajímat, že šálek čaje matcha jich obsahuje pětkrát více, než většina potravin.

Relaxace, kterou si zasloužíte

Jednou z dalších výhod, kterou vám matcha nabízí, je relaxace. S meditací ho spojují i buddhističtí mniši, tudíž se o jeho účinnosti za žádných okolností nedá pochybovat. Jisté historické prameny dokonce uvádějí, že tento čaj podporuje sebeúctu. Každopádně, pokud si chcete během náročného dne jen tak odpočinout, zmírnit stres a napětí, pak je to něco přesně pro vás. Ovšem večer ho raději nepijte, mohl by vám narušit usínání. Proč?

Dávka energie a celkové povzbuzení

I když tekutý japonský poklad podporuje duševní klid, zároveň dokáže i nabudit. Pyšní se totiž povzbuzujícími účinky. Může za to přítomná sloučenina teofylin, která je podobná kofeinu. Matcha vám podle názoru odborníků navýší energetickou hladinu zhruba na šest hodin. V porovnání s ostatními stimulanty však z tohoto čaje nehrozí žádné vedlejší účinky, včetně nervozity a závislosti. Jedná se tedy o „zdravého nakopávače“, po němž můžete při únavě s klidem sáhnout.

Posílení paměti i soustředění

Pokud máte pocit, že začínáte trochu zapomínat, berte to jako pádný a neodkladný důvod k nákupu čaje matcha. Už po pár doušcích načerpáte obsaženou sloučeninu zvanou L-theanin, která podporuje produkci dopaminu a serotoninu. Tyto hormony nejenže přispívají k dobré náladě, ale také zlepšují koncentraci a posilují paměť.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat