Prostreno.cz

Whisky může posílit váš imunitní systém a působit proti demenci

Že by whisky mohla pomáhat při hubnutí, zpomalovat nástup demence, zlepšovat zdraví srdce nebo posilovat imunitní systém? No ano! Obecně je whisky jednou z nejzdravějších forem alkoholu.

Když si lidé vybaví whisky, ihned ji začnou spojovat s opilostí, tvrdými hochy a silnou chutí. Málokdo však ví, že tahle „ohnivá voda“ umí víc, než jen přivodit opilecký stav. Proč si nejen o chladných zimních měsících takhle večer dopřát panáčka?

Obranyschopnost

Za prvé, whisky má extrémně nízkou hladinu nasycených tuků, cholesterolu a sodíku a také vyniká velmi nízkou hladinou sacharidů. Upřímně řečeno, kromě velkého množství alkoholu je bohatá na kyselinu ellagovou, což je velmi silný antioxidant.

Navíc je nyní jasné, že antioxidanty a stopové množství vitamínů ve whisky skutečně stimulují imunitní systém, čímž pomáhají překonat nemoci a infekce. (Všechny ty staré filmy, kde se ohnivá voda nalévá na ránu, nejsou jen fikce.)

Lepší varianta piva

Říká se, že kdo chce hubnout, neměl by pít alkohol. Whisky neobsahuje žádný tuk, jen kalorie, sacharidy a jednoduché cukry, které se rychle rozpadají a vytvářejí energii pro tělo. Proto až půjdete do baru, dejte přednost klasice (suchému bílému vínu), nebo právě whisky. Oproti pivu je to lepší varianta. Pokud si samozřejmě dáte jen jednu dávku…

Zabraňuje demenci

Studie skutečně prokazují, že whisky může úspěšně zvýšit váš kognitivní výkon a naopak snížit vaši šanci na rozvoj demence a Alzheimerovy nemoci. Ačkoli probíhají další a další výzkumy a stále se hojně debatuje o vlivu alkoholu na lidské zdraví, nedá se popřít, že již zmíněná kyselina ellagová je extrémně silná, pokud jde o boj proti volným radikálům.

Tyto volné radikály jsou často spojovány s mentálním poklesem. Whisky konzumovaná „jednou za čas“ tomu může zabránit, nicméně nutno říct, že příliš mnoho alkoholu zabíjí mozkové buňky a dělá přesný protiklad ochrany kognitivní aktivity.

Chrání zdraví srdce

Vědci se shodují, že whisky je významným hráčem v ochraně zdraví srdce. Jak lidské tělo stárne, systémy se stávají slabšími, což vede k méně účinnému fungování různých orgánových systémů a slabosti kardiovaskulárního systému. Jistý nedávný výzkum však potvrdil, že ti, kteří pravidelně konzumují mírné množství whisky, mají skoro o 50 % nižší pravděpodobnost mrtvice nebo srdečního záchvatu.

Snižuje vnitřní srážení krve

Ano, nová data vypovídají i o tom, že whisky výrazně snižuje srážení krve. Krevní srážlivost je důležitá, když jste zraněni. Ateroskleróza, která se obvykle vyskytuje v důsledku velké tvorby cholesterolu, se může kombinovat s krevními sraženinami, což vede k trombóze, infarktu, mrtvici a smrti. Whisky však funguje jako krevní ředidlo, takže výrazně snižuje šance na nadměrné srážení. Také zvyšuje množství tak zvaného dobrého cholesterolu.

Ovládá cukrovku

Whisky snižuje riziko vzniku cukrovky, někdy až o 30 až 40 %. Mírné množství může výrazně zlepšit schopnost vašeho těla regulovat hladinu inzulínu a glukózy, čímž se sníží možnost vzniku cukrovky. Není to paráda? Tak na zdraví!





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat