Prostreno.cz

Zmírněte úzkost a nespavost. S pomocí levande či ženšenu

Úzkostné záchvaty mohou znamenat přítěž i bezesné nocí. Trápí vás vánoční šílenství, problémy v rodině, nebo třeba nemoc? Obraťte svoji pozornost směrem k přírodě!

Úzkost není příjemná z jakéhokoli hlediska. Ačkoli na ni platí některé léky, není vhodné spoléhat se na ně z dlouhodobého hlediska. Většinou totiž člověk sahá po stále silnějších verzích medikamentů. Vždy je nutné poradit se se svým lékařem ohledně tohoto emočního problému, nicméně pokud hledáte přírodní prostředky ke zmírnění dopadu úzkosti a nespavosti, zde je několik návrhů, které stojí za zvážení.

Levandulový olej

Jeden ze způsobů, jak léčit úzkostné záchvaty nebo nespavost, je použití levandulového oleje. Vůně levandule uklidňuje rozbouřené emoce a dokonce může pozitivně působit na špatnou náladu. Vdechování vůně levandulového oleje skutečně uklidňuje myšlenky a navozuje dobrý spánek. Můžete použít difuzér, nebo nanést několik kapek levandulového oleje na svůj polštář.

Heřmánek

Vzhledem k tomu, že se zabýváme přírodními léky na úzkost a nespavost, nelze nezmínit heřmánek. Tato bylina je známá tím, že poskytuje úlevu od křečí a jiných bolestí, které obvykle člověk cítí, pokud není ve své kůži. Připravte si heřmánkový čaj a vypijte jej alespoň půl hodiny až hodinu před spaním. To je akorát tak čas na to, abyste se pod peřinou nepřevalovali ze strany na stranu.

Omega-3 mastné kyseliny

Někdy jídlo, které jíme, může mít vliv na úzkost nebo potíže se spánkem. Pokud chcete zmírnit všechny negativní stavy ve vašem životě, zařaďte do své stravy trochu omega-3 mastných kyselin. Denně si dopřejte lososa, vejce, rybí tuk či avokádo.

Indický ženšen

Ashwagandha neboli indický ženšen je jednou z nejdůležitějších léčivých bylin v ajurvédské medicíně. A zároveň dalším přírodním prostředkem, který může pomoci při léčbě úzkosti a nespavosti. Prý dokonce tlumí mrzutost! Ví se o ní, že skutečně snižuje produkci stresových hormonů, takže se po ní poohlédněte v bylinkářství či prodejnách zdravé výživy. Pijte 1 až 2 šálky čaje denně, přičemž 1 čajovou lžičku vařte 10 až 15 minut v 1/2 litru vody a následně dalších 3 až 5 mnut louhujte.

Cvičení

Nepodceňujte sílu fyzické aktivity, pokud jde o potírání úzkosti nebo nespavosti. Pravidelné cvičení může skutečně pomoci odstranit stres, protože díky němu se zvyšují kardiologické hladiny, které pomáhají zvýšit tok krve v těle. To zvyšuje produkci tak zvaných dobrých hormonů. Den ode dne se tak budete cítit lépe a lépe. A to zvlášť v případě, když pohyb zkombinujete s nějakou uklidňující vůní nebo čajem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat