Prostreno.cz

Plynatost, menses i očista jater. Semínka tukmaria jsou k nezaplacení

V Indii a Číně je již dávno dobře znají. Proč jsou semena tukmaria tak oblíbená? S nimi zkrásníte, zhubnete i posílíte svoje zdraví!

Tukmaria semena, někdy také sabja semena, jsou vlastně semena bazalky sladké, která vypadají jako mák. Ke spotřebě jsou připravená během 30 minut. Stačí je namočit do vody. Po tomto kroku se přidávají prakticky do čehokoli – šťáv, jogurtů, smoothie, polévek či dezertů. Nutričně se podobají semínkům chia, ale liší se rychlejším bobtnáním. Navíc semena tukmaria mají tendenci po namočení být větší než semena chia.

Pokud jde o výživový profil, semena turkmaria obsahují více sacharidů, chia zase více tuku a bílkovin. Co se však týká semínek bazalky sladké, tak právy ona pomáhají řešit spoustu problémů týkajících se gastrointestinálního traktu. Právě proto jsou po staletí používána tradičními léčiteli, kteří s jejich pomocí krotí plynatost a břišní křeče. Díky množství vlákniny také odvracejí zácpu. To ale není všechno.

Imunita i bezproblémové dýchání

Tukmaria jsou účinná proti určitým nepříznivým dýchacím podmínkám. Tato vysoce výživná semena jsou známá pro svoje působení proti obrovskému kašli. A mnozí přísahají, že když užívají semínka bazalky pravé, vyhýbají se běžnému nachlazení a chřipce. Pravidelný přísun je však dobrý i pro mozek.

Nervy v pohodě, stejně jako hlava

Tukmaria semena mohou být prospěšná pro jedince, kteří jsou neustále stresovaní, úzkostliví a tak nějak duševně unavení. Pomáhají totiž při uklidnění mozku i nervů. Doporučují se také těm, kteří trpí migrénou, stejně jako depresí.

Přidání semen tukmaria do jídelníčku je zároveň ideální i pro lidi s artritidou. Díky svým silným protizánětlivým vlastnostem mohou pomáhat při bolestivých kloubech. Semínka také minimalizují tvorbu plaku v arteriálních stěnách, čímž snižují riziko srdečních onemocnění. A další dobrá zpráva, která se bude líbit hlavně ženám? Podporují hubnutí.

Cesta za ideální hmotností

Semena tukmaria mají jednu úžasnou vlastnost. V žaludku bobtnají a zvětšují se, takže se postarají o pocit plnosti – na delší dobu. V důsledku tedy zabraňují přejídání. S nimi je hubnutí zkrátka snazší.

Navíc podporují výživu pleti a vlasů, neboť jsou nasyceny živinami, jako jsou bílkoviny, železo a vitamin K. Pokud je zařadíte do svého jídelníčku, budete moci počítat s krásnou a rozzářenou pokožkou a lesklými vlasy. Zbavíte se toxinů, což vašemu vzhledu jedině prospěje! A to stále ještě nejsme u konce.

Tukmaria pomáhají při menstruačních nesrovnalostech a jejich žvýkání je dobré pro léčbu orálních vředů. Mají také diuretické vlastnosti, které pomáhají očistit ledviny a játra a regulují hladiny glukózy v krvi.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Plněné knedlíky s uzeným

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat