Prostreno.cz

Užitečné tipy, jak předejít v zimě nemocem

Obleva, mráz, obleva, mráz. Přechody z tepla do zimy a obráceně. Kdo by tohle ustál? Nachlazení a chřipka číhají na každého. Ten, který však dodržuje pár základních pravidel, se nemusí bát. A co vy, podáváte ruku nakaženému?

Třeba taková chřipka. Její virus vydrží v místnosti až dva dny. Stačí, aby si nemocný kýchl, a už je prostor „zamořený“ 1,5 metru od něj. Znáte „protichřipková“ opatření? Tyhle tipy snižují riziko nákazy!

Často si myjte ruce

Vzhledem k tomu, že vaše ruce jsou hlavními nosiči virů a bakterií, zvykněte si je během zimy častěji umývat – nejen po použití toalety. Klávesnice, kliky u dveří, telefonní sluchátka… Tam všude na vás číhají bacily. Základem by tedy měla být teplá voda a mýdlo (ideálně antibakteriální). Mimochodem, antibakteriální gel s sebou můžete nosit jako součást své kabelky.

Posilujte imunitní systém

Přes všechna opatření, na která se chystáte, vás chřipka může dohnat tak jako tak. Pokud totiž máte oslabený imunitní systém, pravděpodobně vás nic nespasí. Je tedy třeba zaměřit se na kvalitní odpočinek, cvičení, zdravé potraviny (popřípadě doplňky stravy) a dostatečný pitný režim. Samozřejmostí by se mělo stát užívání vitamínu C – denně. Céčko je totiž takový malý bojovník kung-fu, který špatnostem nedává šanci.

Nedotýkejte se tváře

Otírání nosu nebo očí, cumlání tužky při „hledání myšlenky“. Tak to ne. Řeč je tu o hlavních vstupních bodech, které viry a bakterie vyloženě milují. Pokuste se nedotýkat se obličeje tak často, jak jste zvyklí.

Nechte být veřejné předměty

Všechny ty zmíněné kliky, madla, opěrky a sedačky nejen v hromadné dopravě patří k pastem. Noste rukavice, byť slabé, a doteky s veřejnými předměty omezte na minimum. Koneckonců, některé dveře můžete otevřít i nohou, ramenem či loktem… Co se týče veřejných toalet, vždy k otření rukou použijte pouze jednorázový papírový ručník. A samotnou toaletu „obložte“ toaletním papírem. Nesedat!

Držte se dál od nemocných

Markety, kina, tržnice. Je jasné, že v místech, kde se zdržuje vyšší počet lidí, míra rizika nakažení viry stoupá. Co ale dělat, pokud vás šéf dejme tomu představuje osobě, které evidentně není dobře? Nepodávejte jí ruku. Na znamení pozdravu jen přikývněte a usmějte se.

Pokud to nebude možné, po kontaktu si umyjte ruce a použijte antibakteriální čistič. To samé platí i v případě, že jste nuceni obejmout nemocného, nebo ho políbit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat