Prostreno.cz

Co všechno umí brutnák lékařský. Vaše nervy, imunita i žaludek ho budou zbožňovat

Borago officinalis neboli brutnák lékařský vypadající jako chlupatá okurka patří do skupiny kvetoucích rostlin, které se vysévají na podzim a na jaře. Až přijde čas, můžete mu najít místo i v truhlíku! Vaše nervy, imunitní systém i žaludek ho budou zbožňovat!

Asi půl metru vysoká letnička s květy blankytné barvy většinu lidí sice zaujme, ale mnozí ji považují za plevel. Kdo o jejích účincích ví, pěstuje ji v zahrádkách – z dobrých důvodů. Na jaře jí vyhraďte místo i vy!

Obecná výživa

Brutnák je bohatý na vitaminy a minerály. Podle portálu Nutrition and You obsahuje vitaminy A, B a C. Vitamin A je skvělý pro zrak a integritu pokožky a hlenových membrán. Vitamin B zase podporuje funkce mozku, které zahrnují učení, myšlení, paměť a pocit. No a vitamin C? Ten je zvlášť v zimě skloňován ve všech pádech. Posiluje obranyschopnost těla proti nemocem a infekcím.

Pokud jde o minerály, brutnák mimo jiné obsahuje sodík a draslík. (Jmenovaní podporují rovnováhu tekutin v těle.) Vápník zase posiluje kosti a zuby, měď a mangan jsou užitečné pro metabolismus, buněčný růst a vývoj, železo se stará o okysličení, magnézium se spojuje s neuromuskulární koordinací, zinek s trávením a hojením ran.

Protizánětlivost

Brutnák také zabraňuje zánětu. Podle oficiální webové stránky Dr. Axe obsahuje formu polynenasycené mastné kyseliny, která se nazývá GLA. Podle této publikace má zmíněná kyselina pozitivní vliv na tělo, kterému poskytuje ochranu, a to i díky přítomnosti omega-3 a omega-6 nenasyceným mastným kyselinám.

Sedativum

Tato jednoletá bylinka dokonce pomáhá pečovat o pocuchané nervy. Disponuje totiž uklidňujícími vlastnosti a je využívána k léčbě různých nervových stavů, jako je úzkost, deprese a výkyvy nálad. V tomto ohledu mohou brutnák užívat i osoby, které se cítí nervózní, nebo procházejí menstruačním a menopauzálním obdobím. Kojícím matkám se zase bude hodit informace, že Borago officinalis podporuje tvorbu mléka, a když je potřeba, tak snižuje horečku.

Brutnák lze přidávat do různých receptů, přičemž mladé listy se používají jako salátová zelenina (voní po okurkách). Hodí se i do nakládané zeleniny, hub či pomazánek, chutná v bylinkovém másle, a coby součást jogurtových dipů obohatí jakoukoli oslavu. A co když jej jen tak podusíte na másle? Lahoda!

Navíc brutnákový olej je jako stvořený pro pokožku, kterou trápí různé problémy, ať už jde o lupénku, atopickou dermatitidu či alergické reakce. Budete se teď na brutnák dívat úplně jinak?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat