Prostreno.cz

Časté močení vyžaduje zvýšenou pozornost

Už pár nocí jste se nevyspali, protože jste byli nuceni několikrát vstávat „na malou“? Váš hyperaktivní močový měchýř potřebuje trochu srovnat! A vynecháním citrusových plodů to pouze začíná!

Polyurie je termín používaný lékaři, který odkazuje na časté močení. Odborníci říkají, že když jdete „na malou“ šestkrát až osmkrát denně, je to v normě – dokonce i deset návštěv toalety je prý běžné, pokud zrovna pijete hodně tekutin. Když už však chodíte víc než často, a to tak, že vás to ruší v práci nebo při spánku, bliká červená.

Hyperaktivní močový měchýř může být způsoben řadou důvodů. Lékaři říkají, že k některým z nejzávažnějších patří cukrovka, nefritida neboli zánět ledvin, poškození nervů a problémy, které mají něco společného s prostatou. Nicméně je také možné, že polyurii způsobuje stres a špatné stravovacími návyky.

Dalším velmi častým důvodem je infekce močových cest. Za předpokladu, že tento problém není doprovázen nevolností, zvracením, horečkou a krví ve vaší stolici, můžete si pomoci i doma. Jak?

Vyvarujte se dráždivých potravin

Čokolády, rajčata a omáčky na bázi rajčat, citrusové plody, horké a kořeněné potraviny – to vše může způsobit podrážděnost močového měchýře, čímž se zvyšuje počet návštěv toalety.

Omezte kávu a alkohol

Měli byste také omezit příjem (nebo se úplně vyhnout) kávě a čemukoli, co obsahuje kofein. Je známo, že třeba takový zelený čaj a soda mají diuretické vlastnosti, což znamená, že ledviny kvůli nim produkují více moči. Podobně působí i alkoholické nápoje.

Pijte brusinkovou šťávu

Pokud je důvodem častých návštěv toalety zánět močového měchýře, zvažte konzumaci dvou až čtyř sklenic brusinkového džusu denně. Ten zabraňuje bakteriím v tom, aby se uchýlily k vnitřním stěnám močového měchýře a močové trubice. Každopádně se ujistěte, že máte 100% čistou a neslazenou brusinkovou šťávu.

Konzumujte vařený špenát

Nemůžete spát, protože několikrát za noc vstáváte kvůli „malé“ potřebě? Dávejte si k večeři vařený špenát, který je považován za starý lék tohoto problému. Pokud nejste jeho fanouškem, zkuste si aspoň trochu přimíchat do smoothie. V kombinaci s ovocem je jeho typická chuť ztratí.

Obraťte pozornost směrem k angreštu

Jedním z velmi populárních ájurvédských léků pro všechny druhy problémů souvisejících s vylučujícím systémem je indický angrešt neboli amla. Mimochodem, můžete si ho zakoupit i v práškové formě, která se dá konzumovat společně s vodou.

Zdroj: https://www.mayoclinic.org/symptoms/frequent-urination/basics/causes/sym-20050712, https://www.everydayhealth.com/urine/frequent-urination-symptoms-causes-treatment/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat