Prostreno.cz

Nevýhody pravidelného používání ústní vody

Nedá se popřít, že ústní voda zanechává dech mnohem čerstvější a čistší. Asi jste díky ní i klidnější, když v dosahu nemáte zubní kartáček, ale co pozadí jejího používání? Může vám ústní voda ublížit? Pravda trochu šokuje!

Některé z nejvyhledávanějších ústních vod na planetě jsou ty, které obsahují alkohol. Jak všichni ví, alkohol je vynikající odstraňovač bakterií, takže je obecně považován za antimikrobiální činidlo působící proti špatnému dechu. Alkohol zároveň snižuje riziko dutin a dásní. Věděli jste však, že odborníci na stomatologickou péči říkají, že alkoholové ústní vody mají řadu nedostatků? Tohle jsou některé z nich!

Pomáhají jen na chvíli

Většina lidí se spoléhá na ústní vody v domnění, že jejich používání vyplavuje bakterie a zanechává svěží dech. Z části je to i pravda, ovšem otázkou zůstává, na jak dlouho? Ústní vody na bázi alkoholu vysušují ústa, což znamená, že se snižuje produkce slin. A právě sliny se přirozeně starají o to, aby se z dutiny ústní vyplavily všechny bakterie ještě dřív, než způsobí problémy. Okamžitý pozitivní účinek vody s alkoholem se tedy s dlouhodobého hlediska stává kontraproduktivní.

Prodlužují hojivý proces vředů

Výskyt menších či větších vřídků v ústech je poměrně častý problém. Zatímco se může zdát, že použití ústní vody na bázi alkoholu na ně působí víc než dobře, dochází k úplnému opaku. Vředy se hojí pomaleji a otravují vám život delší dobu. Alkohol je totiž dráždí a prodlužuje tak hojivý proces.

Mohou způsobit hypertenzi nebo vysoký krevní tlak

Bakterie jsou dobré a špatné. Ústní voda na bázi alkoholu podle vědců podporuje produkci těch špatných, tedy mikrobů – a taky oxidu dusnatého, plynu, který způsobuje rozšíření krevních cév. S tímto koktejlem pak může být obtížné udržet krevní tlak v normálním rozmezí.

Pojí se s orální rakovinou

Některé studie naznačují, že pravidelné používání ústní vody na bázi alkoholu může snižovat schopnost organismu bojovat proti orální rakovině. Koneckonců, spousta lidí, kterým je diagnostikována rakovina v ústech, patří k alkoholikům. Odborníci však tvrdí, že je zapotřebí přesvědčivějších důkazů, aby bylo možné určit, zda použití ústních vod obsahujících alkohol prokazatelně toto riziko navyšuje. Pokud přece jen chcete mít jistotu, že vám nic nehrozí, kontrolujte složení toho, co kupujete. V dnešní době je na trhu tolik ústních vod, které alkohol neobsahují, že si určitě nějakou vyberete!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat