Prostreno.cz

Jak se nenechat rozhodit z časového posunu při létání

Patříte k těm, kdo k moři odlétají teď v zimě, nebo na jaře? Pokud vám nedělá dobře časový posun, naučte se pár triků. Znáte třeba pravidlo čtyřhodinového spánku?

„Jet lag“ neboli pásmová nemoc je dočasná porucha spánku způsobená narušením tělesných biorytmů. Objevuje se, když rychle cestujete přes různá časová pásma, přičemž vaše tělo je stále synchronizováno s vaším původním časovým pásmem. Špatnou zprávou je, že takové rozhození organismu může značně snížit váš komfort během dovolené nebo služební cesty. Vždyť kdo by byl nadšený z nespavosti, denního vyčerpání, problémů se střevem, průjmu, změn nálad či poruch soustředění? Ne, ne, radši tomu předcházejte! Jak?

S předstihem změňte spací návyky

Cestujete na západ? Odborníci doporučují, abyste několik dní před cestou chodili spát později než obvykle. V případě, že letíte na východ, udělejte pravý opak – do ložnice choďte dříve. Takhle si upravíte spací návyky v předstihu, takže minimalizujete dopady na svůj organismus.

Během cesty zůstaňte fyzicky aktivní

V dopravním prostředku zůstaňte aktivní. Procházejte se v uličce, záměrně si vyberte toaletu vzdálenější od svého místa sezení. Hlavně se netlumte prášky na spaní, to pásmovou nemoc ještě víc zhorší!

Hodně pijte

Fyzické nároky na cestování vás mohou dehydratovat, což je také docela problém. K tomu přidejte suchý a chladný vzduch v kabině. Výsledek? Mdloby, nevolnosti, únava. Proto se ujistěte, že pijete dostatek tekutin. Také se vyvarujte alkoholu, kávy a jiných kofeinových nápojů, které vás mohou dehydratovat.

Vystavte se slunci – co nejdříve

Po příletu máte v plánu na chvíli si zdřímnout v hotelovém pokoji? Pravda je taková, že do své kůže potřebujete dostat sluneční světlo – co nejdříve. I to vám pomůže mnohem lépe se přizpůsobit aktuálnímu časovému pásmu. Odborníci říkají, že pokud cestujete z východu, udělá vám dobře ranní slunce, zatímco východní cestovatelé ocení odpolední paprsky. Nezapomeňte si však chránit svoje oči slunečními brýlemi!

Ctěte pravidlo čtyřhodinového spánku

Během první noci na místě určení se snažte spát pouhé čtyři hodiny – ani o hodinu víc, nebo naopak méně. Říká se tomu „kotvový spánek“, který usnadňuje adaptaci těla.

Zklidněte svoji mysl

V neposlední řadě nedovolte, abyste podlehli stresu, který se na přizpůsobování těla novým podmínkám také podílí. Snažte se zůstat v klidu, pokud má letadlo zpoždění, nebo vás nerudný spolucestující předběhne ve frontě na toaletu. Za to vám to nestojí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat