Prostreno.cz

Spánková apnoe. Pomůže při ní, když zhubnete pár kilo

Bylo vám řečeno, že velmi hlasitě chrápete? Probouzíte se s hroznou bolestí hlavy a máte pocit, že vám ani vydatný spánek nestačil? Pokud se i těžko soustředíte a trpíte na výkyvy nálad, možná trpíte spánkovou apnoe. Co by vám mohlo pomoci?

Spánková apnoe je běžná porucha, která ovlivňuje funkci dýchacího systému během spánku, přičemž k nádechům kyslíku nedochází třeba i 15 až 20 sekund. V případě, že je tento stav ponechán bez léčby, může mít na všeobecné zdraví negativní účinky, jako je zvýšené riziko obezity, cukrovky a srdečních chorob. Existují různé způsoby léčby spánkové apnoe, se kterými poradí lékař, nicméně některé věci můžete vyzkoušet i bez něj. Pomůže, když zhubnete? To si pište!

Odstraňte přebytečné kilogramy

Říká se, že i mírné snížení hmotnosti je dostatečně dobré, aby se uvolnilo zúžení krku během spánku. Proto se začněte soustředit na svůj denní režim, vydané a přijaté kalorie i pohyb. Každé kilo může znamenat změnu k lepšímu!

Pravidelně cvičte

Cvičení pomáhá pálit nežádoucí tuky, což se nesmírně hodí, jak již bylo řečeno. K této informaci je však nutné něco dodat. Pravidelná fyzická aktivita zároveň pomáhá při posilování dýchacího systému. Pohyb je tedy výhodný z mnoha hledisek.

Přestaňte kouřit

Kouření je zlozvyk, který by pacienti se spánkovou apnoe měli opustit. Cigaretový dým dráždí dýchací cesty, což způsobuje nadměrnou produkci hlenu.

Zapomeňte na alkohol a prášky na spaní

Pokud si myslíte, že alkohol a ucpávací prášky udělají vašemu organismu dobře, mýlíte se. Užívání těchto „berliček“ před spaním způsobuje uvolnění svalů v zadní části krku a zhoršuje příznaky spánkové apnoe.

Spěte na boku

Milujte spaní na zádech? I toho se pokuste vzdát. Tato poloha totiž způsobuje, že měkké patro a jazyk blokují dýchací cesty. Co s tím? Překulte se na bok.

Pijte teplou vodu s medem

Mnozí přísahají na účinky směsi teplé vody s jednou polévkovou lžící surového medu – konzumované před spaním. Stačí pouhá jedna sklenička! Med má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají udržet dýchací cesty otevřené. Také podporuje usínání. Za zkoušku nic nedáte.

Spolehněte se na česnek

Nejen med, ale i česnek má vynikající protizánětlivé vlastnosti. Jediné, co musíte udělat, je spolknout 2 až 3 stroužky této bylinky během dne. Nášup zapijte sklenicí vody. Vadí-li vám polykání samotného česneku, aspoň jej přidávejte do svých jídel.

Dopřávejte si heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj je v tomto případě také přínosný. Za prvé, pomáhá podporovat spánek. Za druhé, vyniká protizánětlivými vlastnostmi, takže udržuje dýchací cesty otevřené.

Před spaním vdechujte páru

Naplňte malou misku teplou vodou. Nakloňte se nad ní, zakryjte si hlavu ručníkem a vdechujte páru. Přidání několika kapek levandulového esenciálního oleje dobrý úmysl jen podpoří!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat