Prostreno.cz

Nutriční výhody konopí. Přesvědčí vás, abyste se mu přestali vyhýbat

Konopí coby teplomilná rostlina, která se pěstuje hlavně ve střední a jižní Evropě, poskytuje léčebné a rekreační účinky. Jak je to s jeho nutričním profilem? Organismu dodává bílkoviny, aminokyseliny i antioxidanty. Přesvědčí vás to, abyste jej zahrnuli do svého jídelníčku?

V Česku platí novela zákona, která legalizuje prodej sušených částí konopí v lékárnách nemocným rakovinou, roztroušenou sklerózou či třeba Parkinsonovou chorobou. Vše je na lékařský předpis a bez přispění zdravotního pojištění. To ale možná, časem, změní. Obecně je trh s léčebným konopím považován za jeden z nejrychleji se rozvíjejících oborů.

Lék, nebo zlo?

Konopí je plodina, která byla historicky používána k výrobě předmětů, jako je papír a tkanina, ale již dlouho si získává pozornost pro své zdravotní přínosy, která mají na svědomí převážně semena. Podle sdružení konopných průmyslových odvětví se dokonce prodej konopných potravin v posledních pěti letech zvýšil o 24 %. Důvod, proč tato, pro někoho kontroverzní, plodina dostává tolik pozornosti, je, že její označení „superpotraviny“.

Jedlé konopí bylo identifikováno jako dobrý zdroj bílkovin s esenciálními aminokyselinami, které z něj dělají potravu zajišťující dlouhodobý pocit sytosti. Je také dobrým zdrojem vitaminu E a karotenů, které jsou silnými antioxidanty bojujícími proti zánětu v těle. A konečně, obsah hořčíku v konopí, když je navíc kombinován s omega-3 mastnými kyselinami, z něj činí ošetřujícího lékaře přes srdce.

Použití konopí ve stravě

Historicky bylo konopí po celém světě pojímáno jako ležérní občerstvení, podobně jako popcorn v Americe. Semena konopí mají chuť podobnou piniovým oříškům a mnozí si je přidávají jako doplněk k salátům či k jogurtu. Je také známo, že opékání konopných semen zvyšuje jejich chuťový profil. A jak je to s olejem? Konopný semenný olej je vyroben z konopných semen a hodí se k přípravě salátových dresinků. Není co vytknout. Tedy skoro nic. I když to všechno zní optimisticky, existují i jisté nevýhody.

Žádná party, jen rozumová logika

Určitě se dá konopí klasifikovat jako báječná potravina, ale v případě diety to s ním není radno přehánět. Pozor na tuky. Taková semena konopí, stejně jako mnoho jiných ořechů, obsahují asi 45 % tuku a měly by být konzumovány s mírou.

V celkovém součtu však konopí působí příznivě na lidské zdraví, jen se nespoléhejte pouze na prášek z konopných proteinů jako jediný zdroj bílkovin. Místo toho jej zkuste doplnit jinými zdroji proteinových prášků.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat