Prostreno.cz

Koberec nebo otvírák na konzervy. Věci ve vaší domácnosti, ze kterých můžete onemocnět

Díky častému úklidu předpokládáte, že žijete ve sterilním prostředí? To byste nevěřili, co všechno se skrývá v koberci nebo koupelnové předložce. Ani obyčejný otvírák na konzervy však není tak docela bez poskvrnky!

Považujete vaši domácnost za bezpečný přístav, v němž vám žádná zdravotní rizika nehrozí? Pak pro vás máme hodně špatnou zprávu takový optimismus bohužel není na místě. Možná máte kolem sebe škodlivých zárodků a skrytých hrozeb víc, než si vůbec dovedete představit. Jaká místa a předměty vás mohou poslat k doktorovi?

Čisticí prostředky. S těmi buďte obezřetní

Chemické přípravky, které využíváte k očistě svého domova, možná nejsou tím, čím by měly být. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) si běžně prodávané čisticí prostředky spojuje s astmatem, reprodukčními poruchami, nebo dokonce s rakovinou. Tamní odborníci se domnívají, že za vše mohou obsažené chemické složky, které tělu způsobují „toxické zatížení“. Pokud se jim prý člověk vystavuje často a intenzivně, má to neblahé následky.

Otvírák na konzervy? Převlečené zlo

Co si budeme povídat, tenhle předmět patří do standardní domácí výbavy. Ale ruku na srdce – myjete ho po každém použití? Americká studie provedená na Michiganské univerzitě prokázala, že většina lidí to nedělá. A co hůř – výzkumníci rovněž zjistili, že otvírák v běžné domácnosti obsahuje čtyři různé typy škodlivých mikroorganismů, které stojí za vznikem alergií. Proto ho nikdy, jakmile vám poslouží, nezapomínejte důkladně omýt!

Koupací předložky. I tady se rýsuje malér

Asi málokdo by si pomyslel, že koupelna představuje hrozbu – tedy respektive její vybavení. Odborníci naznačují, že na rohožích „bydlí“ celá řada bakterií spojovaných s plicními chorobami, neboť jim nesmírně svědčí vlhké a mokré prostředí. Když už jsme u toho, jak je to dlouho, co jste tento kousek hodili do pračky? Prý je to třeba jednou týdně…

Koberec. Fungl nový i letitý

Ačkoli bytové trendy přejí spíše plovoucím podlahám, na koberec stále nedá dopustit spousta lidí. Jenže je to bezpečné? Podle vědců ani omylem. Koupíte-li si úplně nový kousek, vystavujete se těkavým organickým sloučeninám, které jsou součástí výrobního procesu. V této souvislosti se mluví především o formaldehydu, což je karcinogen. Koberec, jenž vám doma „leží“ několik let, je i přes důkladnou údržbu plný prachu, roztočů a dráždivých látek, které nahrávají vzniku plísní. Ani s těmi to není žádná hitparáda, jelikož se jim přičítají alergie, stejně jako záněty nosních dutin i průdušek. Ještě pořád si myslíte, že onemocnět lze všude jinde, jen ne doma?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat