Prostreno.cz

Potraviny, které pomáhají bojovat proti rakovině

Asi není nikdo, kdo by z rakoviny neměl strach. Chcete ke své ochraně využít všechny možné a dostupné prostředky? Pak jezte co možná nejčastěji brokolici, zelí, lososa, špenát, vlašské ořechy a chia semínka!

Rakovina je asi nejobávanější chorobou dnešní doby. Podle odborníků toto systémové onemocnění může nastat kvůli nedostatku živin, špatné stravě, nadměrné konzumaci alkoholu, kouření nebo expozici toxinů. Svou roli zde pochopitelně sehrává také genetika či dědičnost. Strůjcem však bývají i chemické škodliviny v životním prostředí, popřípadě nízká pohybová aktivita. Jak vidno, příčin opravdu není málo. Existuje alespoň nějaká forma ochrany, která by pravděpodobnost vývoje rakoviny snížila? Naštěstí ano. A podle expertů ji představují tyto potraviny!

Křupavá zelenina, přítel k nezaplacení

Správná strava má možná ještě větší moc, než jste se vůbec kdy domnívali. Chcete-li si pojistit zdraví, nezanedbávejte příjem zelí a brokolice. Oba tyto přírodní poklady poskytují velké množství silných antioxidantů, jež pomáhají chránit vaše tělo před volnými radikály a toxickými látkami, čímž zabraňují vývoji nádorů. Jmenovitě se jedná o vitamin C a látku zvanou glutation. Brokolice také nabízí fytochemikálii sulforafan, která ovlivňuje proces karcinogeneze a mutagenese.

Listová zelenina. I ta má sílu

Jíte pravidelně špenát, rukolu a římský salát? Pokud ne, měli byste začít. Zmínění „zelenáči“ obsahují spoustu antioxidantů – o nichž je známo, že poskytují ochranný štít před rakovinou. Navíc posilují imunitní systém, prospívají trávení a zpevňují kosti. Nelze nezmínit ani jejich antibakteriální a antivirové vlastnosti.

Dávejte si častěji také ryby

Je velmi dobrý nápad pochutnat si alespoň dvakrát týdně na sardinkách, tuňákovi a lososu. Proč? Cenné živiny v těchto mořských darech zlepšují imunitní reakce. Vychvalované omega-3 mastné kyseliny bojují proti jakémukoli zánětu v organismu, což může významně snížit riziko rakoviny. Co bude dnes k večeři? Být vámi, v obchodě bychom zabrousili do oddělení ryb…

Ořechy a semínka. Zdravý mls

Lněná, slunečnicová, konopná či chia semínka? Je úplně jedno, která zvolíte, neboť ze všech druhů načerpáte výše zmíněné omega-3 mastné kyseliny, ale také minerály užitečné pro vaši obranyschopnost. Podobné je to i v případě mandlí a vlašských ořechů, které jsou navíc obohaceny o pořádnou dávku bílkovin.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat