Prostreno.cz

Pastva pro oči. Bez jakých vitaminů se váš zrak neobejde

Oko je velmi složitý mechanismus a pro svůj správný chod a hlavně dlouhodobý potřebuje tu správnou výživu. Stejně jako každý stroj potřebuje čas od času promazat. Existuje mnoho skvělých vitaminů pro zdraví očí, které jsou k dispozici v běžné stravě. Poznejte všechny vitaminy, bez kterých se naše oči dlouhodobě neobejdou.

Vitaminy jsou základní mikronutrienty, které naše tělo potřebuje téměř pro každý metabolický proces a funkci. Pokud jde o zdraví zraku, nedostatek vitaminů může snižovat obranyschopnost očí a poškodit jejich funkci, takže je vždy moudré mít dostatek těchto vitaminů pro zdraví očí ve vaší stravě. Zejména proto, že stárnete a působení oxidačního stresu a opotřebení se zvyšuje. Pomocí pestré stravy můžete očím doplnit vše, co potřebují, případně můžete sáhnout po doplňku stravy. A co oči potřebují?

Lutein

Lutein je protizánětlivý karotenoid, který se nachází ve velkém množství v potravinách, konkrétně v oranžových druzích zeleniny, v listové zelenině, ananasu a pomerančích. Tato bioaktivní sloučenina hraje klíčovou roli v prevenci před vznikem makulární degenerace, protože působí jako antioxidant v očích.

Vitamin C

Tento obecně známý a prospěšný vitamin, nepostradatelný pro imunitní systém, je také velmi dobrý pro zdraví oka, protože může snižovat riziko zánětu v oku a je také důležitou složkou při výrobě kolagenu. Právě kolagen je potřebný na opravu poškozené oční tkáně.

Zinek

Zinek se nachází ve vysokých koncentracích v oční tkáni. Tento minerál je důležitou součástí ke zmírnění zánětu a k regeneraci oční tkáně. Pravidelný přísun zinku pomáhá udržovat naše oči ve skvělé kondici.

Vitamin A

Tento vitamin hraje v našem oko velmi důležitou roli. Vitamin A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek tohoto vitaminu proto může vést až k šerosleposti. Tento vitamin byl také spojen se zrychlením procesu hojení v oku po poranění nebo operaci.

Zeaxanthin

Zeaxanthin je další druh karotenoidu, a proto se často nachází ve stejných potravinách jako lutein. Tento karotenoid se v těle koncentruje hned na dvou místech a to v očích a v mozku. Dostatečný příjem zeaxantinu v potravě přispívá k udržení dobrého zraku a preventivně působí proti degeneraci sítnice.

Omega-3 mastné kyseliny

Tyto protizánětlivé tuky jsou přínosem pro celistvost tkání v celém organismu. Mohou zabránit poškození očí, které se běžně vyskytují u pacientů s diabetem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat