Prostreno.cz

Důkazy, že jste chytřejší, než jste si kdy mysleli

Jste zvědaví a naklonění novým nápadům? Za tuto vlastnost můžete být neskonale vděční, neboť je jasnou vizitkou inteligence. Stejně jako empatie či smysl pro sebeovládání! No vida, takže teď už o svém IQ máte dokonalou představu. Nebo snad ne?

Co vlastně znamená „být chytrý“? Jde snad o vysoké IQ, dokonalý přehled o většině zásadních témat, nebo to má co dočinění s velikostí mozku každého jedince? Zřejmě záleží na tom, z jakého úhlu se na to díváte. I když výsledky vašich testů na určení inteligenčního kvocientu nejsou zrovna nejvyšší, a kdovíjakými znalostmi také neoplýváte, stejně máte pořádně „pod čepicí“. Nevěříte? Tak to pokračujte ve čtení. Skutečně chytří lidé se totiž projevují takhle. V kolika bodech se najdete vy?

Zvědavost už od mládí? Předzvěst geniality

Studie publikována v odborném magazínu Journal of Individual Differences sděluje zajímavá fakta. V jejích závěrech byste se dočetli, že jedinci, kteří jsou už od svých mladých let zvídaví a otevření novým nápadům, dosahují v IQ testech mnohem lepších výsledků. Pochopitelně ve srovnání s těmi, kterým všetečnost vůbec nic neříká. Takže se zamyslete…

Čtete knihy i od autorů, o nichž jste se dozvěděli teprve nedávno? Chodíte do kina na premiéry filmů? Rádi vaříte dle neznámých receptů a občas se necháte unést vlastní fantazií? Pak jste naklonění různým příležitostem a novým věcem. A podle výše zmíněné studie tedy máte vyšší IQ! Kdo by vyškoleným vědcům odporoval, že?

Máte ukázkové sebeovládání? Gratulace se přímo nabízí

Napadlo by vás někdy, že když si při dietě odpíráte sladkosti a tučná jídla, je to známka vaší bystrosti a vynalézavosti? Hádáme, že asi ne. Ostatně, koho také ano!? Nicméně je to vážně nesporný fakt – a posvěcený vědou. Poznatky amerického psychologického výzkumu provedeného na Yaleově univerzitě, uvádí, že lidé se smyslem pro sebeovládání jsou rozumově nadanější.

Vyšlo to najevo díky pokusu, během něhož výzkumníci nabídli testovaným respondentům finanční odměnu za účast při studii. Aktéři si mohli vybrat – buď vzít menší honorář okamžitě, nebo absolvovat ještě pár dotazníků a nechat si zaplatit větší obnos, ale až za pár týdnů. Testy IQ všech dobrovolníků pak prokázaly, že ti, kteří vyčkali, až finanční obnos naroste, měli lepší výsledky. Z toho odborníci vydedukovali, že sebeovládání jde ruku v ruce s inteligencí.

Jste empatičtí? Pak je to jasné

Americký průzkum uskutečněný Pensylvánskou univerzitou objevil souvislost mezi chytrostí a empatií. Podle jeho autorů jsou empatičtí lidé vnímavější a dokáží vidět svět i z pohledu druhých. A protože se prý dokáží vžít do situace ostatních, jsou otevřenější a důvtipnější.

Takový je názor vědců! Co z toho plyne? Jste prostě skoro génius, jen jste o tom nikdy takhle nepřemýšleli…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat