Prostreno.cz

Věci ve vaší kuchyni, které byste měli raději vyhodit

Jak často už používáte jednu a tu samou houbičku na nádobí? Jestli vám slouží přes týden, okamžitě se jí zbavte. A to samé platí i pro staré koření a poškrábané kuchyňské prkénko! Jak moc riskujete, když tak neučiníte?

Jaro je již v plném proudu, což znamená, že ve většině domácností mají hospodyňky plné ruce práce. Musí se přece po té skoro nekonečné zimě pořádně vyvětrat, uklidit a všechno naleštit. Už na tom „makáte“? Pak vám doporučujeme zdržet se v kuchyni o něco déle. S největší pravděpodobností tam totiž máte několik zdraví ohrožujících předmětů. Čeho byste se měli bez výčitek zbavit?

Houbička na nádobí. Ta už jistě přesluhuje

Máte pocit, že houbička na nádobí, která polehává ve dřezu, je naprosto v pohodě? Tak to se ale pletete. I když ji používáte něco málo přes týden, a už dvakrát jste ji nechali v rámci očisty „povozit“ v mikrovlnce.

Opravdu vyčistit houbičku na nádobí je jednoduše nemožné. V každém jejím otvoru se ukrývají tisíce a tisíce bakterií, které si touto cestou můžete snadno přenést přímo na nádobí. Já osobně ji doma vůbec nepoužívám, ale těm, kteří ano, radím jediné – nezapomeňte ji měnit každých pět dní,“ doporučuje americká lékařka a zároveň vedoucí pracovnice Úřadu pro bezpečnost a inspekci potravin (USDA) Marianne H. Gravely.

Starší koření, které vypadá podezřele

Máte ve svých kořenkách i poklady, u nichž musíte hodně přemýšlet, kdy jste je vlastně kupovali? To není vůbec dobře. Nesušte takové ingredience s tím, že se „někdy mohou hodit“. Odkažte je ihned do odpadkového koše!

Vše, co delší dobu nepoužíváte, představuje zdravotní rizika. Pokud má koření prapodivnou a nepříliš sypkou konzistenci, není dobré. Jakmile voní vyčpěle, i to je jasný varovný signál. To platí i pro dlouho otevřenou jedlou sodu či prášek na pečení,“ varuje výše jmenovaná odbornice.

Poškrábané prkénko. Na materiálu nesejde

Už jste na svém oblíbeném kuchyňském prkénku připravili suroviny ke stovkám jídel? Podle toho také možná vypadá. I když k této pomůcce máte silný citový vztah, je čas se s ní rozloučit – pro vaše vlastní dobro.

Nezáleží na tom, zda je plastové nebo dřevěné. Jakmile jsou na prkénku rýhy, stává se nebezpečným. Miliony bakterií a mikrobů milují žít v hlubokých drážkách, takže odolají všem pokusům o čistění. Stejně obezřetně byste měli zkontrolovat i ostatní kuchyňské náčiní, třeba váleček na maso, různé sběračky a tak dále,“ uzavírá Marianne H. Gravely.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat