Prostreno.cz

Plicník lékařský. Skoncuje s infekcí močových cest i nachlazením

V dubnu až květnu vyrazte do lesa. Proč? Plicník lékařský, tedy první rostlina, která kvete na začátku jara, vás zbaví nejen nachlazení a potíží s dýcháním. Zeslabí i silnou menstruaci!

Tato tradiční léčivá rostlina (Pulmonaria officinalis) roste divoce v různých částech světa, včetně Evropy, Severní Ameriky, Afriky a Asie, kde se jí daří ve vlhkých stanovištích, zejména v blízkosti pobřeží. V našich lesích roste hustě a v čistých porostech. Jako bylinný prostředek se používá již od středověku, což není divu. Mnoho lidí uchvacují modré květy, které se později mění na fialovou.

Plicník však primárně obsahuje řadu chemických sloučenin, které dávají rostlině léčivou moc. Mezi tyto sloučeniny patří saponiny, antioxidační flavonoidy, jako je kvercetin, stejně jako alantoin a kyselina taninová. Plicník podle všeho vyniká antibiotickými účinky, urychluje hojení ran a má mírné diuretické vlastnosti, které rostlině nabízejí řadu možných použití v medicíně.

Léčba respiračních onemocnění

Plicník je známý pro svoje účinky na respirační onemocnění včetně astmatu, černého kašle a bronchitidy. V rámci tradiční lidové medicíny se na něj spoléhalo (a ještě stále spoléhá) mnoho těch, kdo trpí na kašel, astma i tuberkulózu. Bohužel na toto téma neexistuje mnoho moderního vědeckého výzkumu, což však neznamená, že uvedené bylinka nedokáže svůj potenciál naplno využít.

Obecně se však říká, že pomáhá vyčistit dýchací cesty a vyloučit nahromaděný hlen. Kuřáci nebo ti, kteří s tímto zlozvykem nedávno přestali, by se měli dehtu postupně zbavovat pitím čaje právě z plicníku.

Antioxidační účinky

Výsledky bulharské studie zveřejněné v roce 2005 poukazují na to, že čaj z plicníku obsahuje různé fenolické sloučeniny a další prospěšné antioxidanty, které pomáhají s dýchacím ústrojím a hrají důležitou roli v celkovém zdraví těla. Chrání totiž před škodlivými účinky volných radikálů a předcházejí závažným onemocněním, včetně těch srdečních. Kromě ochrany vnitřních orgánů jsou antioxidanty skvělé i pro celkovou pohodu a mají významnou funkci proti stárnutí.

Lepší trávení

Již jeden šálek plicníku zmírňuje potíže trávicího a gastrointestinálního traktu včetně poruchy trávení a průjmu. Plicník má mírné diuretické vlastnosti, které také mohou pomoci zmírnit nadýmání. Je to pro vás dobrá zpráva?

Mladistvá pokožka

Vzhledem k tomu, že plicník patří ke zdrojům přírodních antioxidantů, může hrát zásadní roli při zpomalování stárnutí. Díky němu je pokožka zářivější a mladší. Pijte čaj a používejte jej i lokálně, neboť plicník léčí drobné rány a řezy. To proto, že se může pochlubit chemickou sloučeninu nazvanou alantoin, která je známá svou schopností léčit poškozené tkáně a urychlovat hojení ran. Plicník se však dá použít i na popáleniny, vředy, hemoroidy a ekzémy.

Konec infekce močových cest

Plicník se se tradičně používá i k léčbě infekcí močových cest. Díky své přirozené diuretické schopnosti je ceněn také v případě ledvinových potíží a zeslabování krvácení během menstruace. Věděli jste to o něm?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat