Prostreno.cz

Kloktání oleje pro jeho správný pobyt v ústech

Olej není dobrý jenom pro studenou i teplou kuchyni. Jak se vaše tělo změní, když jej budete kloktat? Takhle podpoříte detoxikaci!

Oil pulling je označení pro kloktání oleje či jeho převalování v ústech. Tato technika pochází z ájurvédské tradice a je považována za jednu z nejstarších zdravotních metod na světě. V podstatě se jedná o pobyt oleje v ústech, který přispívá k detoxikaci organismu. A jaký druh je vhodné použít? Jestli vsázíte na kvalitní olivový, ještě zadržte!

Nic proti olivám, ale pro mnoho lidí je kokosový olej ideálním startem pro péči o ústní dutinu, protože je protizánětlivý, antibakteriální a antimikrobiální. V podstatě, když je k tomuto účelu používán pravidelně, může pro vaše tělo mnohé vykonat.

Zázračný kelímek

Prvotně je důležité uvědomit si, že některé bakterie v ústech jsou dobré, to znamená, že jejich eliminace není nutná. Zatímco tradiční ústní voda zničí, na co přijde, kokosový olej je vůči ústní dutině šetrnější. Už jen to je důvod, proč na něj vsadit.

Kromě hlubokého čištění úst a posilování dásní „kokosák“ bělí zuby a podporuje trávení. Jak? Stará se o čistotu jazyka. Když je jeho povrch čistý, tělo je schopno přesně určit, co se do něj dostává, takže tělo začne optimálně rozkládat živiny (zvolí správné enzymy). Kokosový olej je tedy vhodnou volbou, pokud začnete s oil pullingem. A která denní doba se považuje za ideální?

Užitečný rituál, na který si brzy zvyknete

S převalováním kokosového oleje začněte hned ráno. Vytáhnete se svých úst všechny ty „spící zárodky“, které v dutině ústní řádí, když se oddáváte spánku. Postup je přitom velmi snadný. Umístěte 1 lžíci kokosového oleje do svých úst a převalujte jej. Začněte tím, že pro začátek nastavíte časomíru na dvě nebo tři minuty. Den ode dne můžete tuto dobu prodlužovat a dostat se tak na celých 20 minut. Pro začátek se ale netrapte.

Po uplynutí limitu olej vyplivněte. Je plný toxinů, bakterií a plaku. Následně ústa vypláchněte teplou vodou a vyčistěte si zuby. Oil pulling přitom praktikujte třikrát nebo čtyřikrát týdně. Brzy začnete pociťovat, jak moc je tato jednoduchá rutina účinná. Budete chtít mít kokosový olej v ústech každý den!

Zdroj: www.mayoclinic.com, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat