Prostreno.cz

Nepodceňujte bolest na prsou nebo záblesky světla

Přinášíme vám osvědčené a lékařsky potvrzené příznaky možných závažných onemocnění. Tyto příznaky patří mezi tzv. urgentní, kdy návštěvu lékaře nelze odkládat a ani je nemůžeme přehlížet. Pokud se nám v životě tyto příznaky přesto vyskytnou a zaznamenáte je, poradíme vám, co udělat. Předejte tak závažnému omezení či možná i ohrožení vašeho života.

Mílovými kroky se blíží čas našich letních dovolených. To je období, kdy naše tělo přesouváme do módu klidu a zaslouženého odpočinku. Relaxujeme, sportujeme, užíváme si slunečních paprsků.

Z hlediska našeho zdraví a zdravého životního stylu je to doba, kdy nám mimo jiné naše tělo může začít vysílat signály, které jsme nevnímali v průběhu našeho pracovního tempa a nasazení.

Dbejme na signály se zvýšenou péčí. Naše tělo je dokonalý stroj, a pokud jsme plně nasazeni do zápřahu, leccos nám tělo toleruje. Běžně se pak stává, že v době dovolené začíná cítit potřebu vyslat nám signál alarmu. Pozor něco se děje. Některé symptomy jsou spíše v rovině psychosomatické. Existují však některé vážné příznaky, které bychom opravdu měli vnímat s vysokou míru obezřetnosti  a včas vyhledat lékařskou pomoc. Níže vám přinášíme tipy 7 příznaků, které nesnesou odklad návštěvy odborníka.

Náhlá silná bolest hlavy

Pokud pocítíte zčistajasna náhlou, silnou a nezvladatelnou bolest hlavy – mohlo by se jednat i o krvácení do mozku. Okamžitě volejte záchrannou službu nebo neodkladně vyhledejte pomoc lékaře

Náhlá prudká bolest na prsou

Tato bolest pokud je ještě spojena s bolestí v rameni, paži, krku či břiše, někdo také popisuje bolest jako pálení. Mohlo by se dle těchto symptomů jednat o srdeční infarkt. Neprodleně kontaktujte lékaře.

Černá stolice či krev při vyprazdňování

Zde se může jednat o velmi závažné onemocnění trávícího a vylučovacího traktu. Rozhodně byste neměli odkládat návštěvu lékaře.

Slabost či pocit ochrnutí končetiny

Pokud se vám objeví tyto příznaky zejména jednostranně, přibyde k tomu obtížná artikulace, pocit menší citlivosti na periferiích nebo úplná ztráta, přidá se jistá míra zmatenosti nebo ztráty orientace, tak opravdu velký pozor. Toto jsou jasné příznaky mozkové příhody neboli mrtvice. Ihned volejte záchranku.

Náhlé záblesky světla

Pokud se vám při očním kontaktu objeví tento oční záblesk opakovaně a nejen z toho, například že jste dlouho hleděli do slunečních paprsků, navštivte lékaře. Takto se začíná projevovat odchlipování oční sliznice.

Krvácení po menopauze

Tady se nejedná o přímé ohrožení života, pokud krvácivost není vysoká. Tento symptom nedoporučujeme podcenit – objednejte se ke specialistovi co možná nejdříve.

Rychlá změna hmotnosti

Pokud k této změně dojde bez předchozí úpravy jídelníčku či výrazného dietního režimu, mohlo by se jednat o možný příznak onemocnění jater, hyperfunkci štítné žlázy nebo také o počínající stadium diabetu 2. typu či nádorové onemocnění. Rozhodně neváhejte a objednejte se k lékaři.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat