Prostreno.cz

Chyby, které vás mohou stát zdraví. Možná je děláte každý den

Čistíte si zuby po každém jídle? Často při jízdě autem stahujete okénko, abyste se nadechli čerstvého vzduchu? Tím si škodíte víc, než si vůbec dovedete představit. Na pozoru byste se měli mít i před plastovým nádobím, ve kterém si v mikrovlnce ohříváte oběd!

Vyhýbáte se tučným jídlům i sacharidům, pravidelně cvičíte, dbáte o hygienu a nepodceňujete ani odpočinek? To je sice dobře, nicméně i tak čelíte vážným zdravotním rizikům. Jak to? Možná děláte nějakou z těchto zásadních chyb, které mohou mít drtivé následky! Najdete se v těchto bodech?

Bezprostředně po snídani si čistíte zuby

Většinu z nás rodiče už od dětství nabádali, že čistění zubů po každém jídle je naprostou nutností. A protože ráno je každá minuta drahá, možná i vy po posledním soustu snídaně rychle běžíte k umyvadlu a berete do ruky kartáček. Trefa? Pak si bohužel pěkně škodíte.

„Dentální hygiena prováděná ihned po jídle může naopak přispět k erozi zubní skloviny, neboť se obsažené kyseliny z občerstvení, zejména tedy z ovoce, vmasírují hlouběji do zuboviny. Pro ochranu dentinu je tedy zcela na místě vyčkat s čistěním alespoň půl hodiny,“ doporučuje newyorský stomatolog Mark Wolff. No vidíte, spěch se někdy vážně nevyplácí.

Po cestě do práce stahujete v autě okna

Dojíždíte do zaměstnání po vlastní ose? Pak si během jízdy možná rádi stáhnete okénko s tím, že se vám ve vozidle nejen vyvětrá, ale dávka čerstvého vzduchu vás také probere z ospalé agonie. I v tomto případě se prý ale jedná o kardinální „botu“.

„Ovzduší na rušných silnicích může být až desetinásobně znečištěnější oproti klidnějším lokalitám. Vdechování výparů z vozidel přispívá k bolestem hlavy a zvyšuje riziko rakoviny i kardiovaskulárních chorob. Při cestování nechávejte okna raději zavřená a použijte tlačítko na vnitřní cirkulaci vzduchu. Tím se dá snížit proudění škodlivých částic do vašeho vozidla až čtyřnásobně,“ netají se svým názorem americký odborník se specializací na zdraví a životní prostředí Scott Fruin.

Ohříváte si jídlo v plastových miskách

Od té doby, co někdo vynalezl mikrovlnku a plastové misky, je pro mnohé život jednodušší. Pro vás také? Je pravdou, že si můžete o polední pauze ohřát vlastnoručně vyrobený oběd v mikrovlnce, což je ekonomičtější, než vyrazit do restaurace. Ovšem pozor, zdravotní stránka tady dost pokulhává.

„Ftaláty, které se používají jako změkčovadla při výrobě plastů, nejsou bezpečná. Tyto chemické látky mohou při ohřívání pokrmů v mikrovlnné troubě snadno proniknout do jídla a následně i do vašeho těla. V krajních případech způsobují hormonální nerovnováhu a neplodnost,“ varuje americká lékařka Germaine Buck Louis.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat