Prostreno.cz

Varovné signály, že jste se předávkovali biotinem z vajec a okurek

Užíváte potravinové doplňky? A patří mezi ně i biotin? Pak musíte vědět, že se jím dá doslova předávkovat! Jak poznáte, že ho v těle máte až příliš? Všímejte si těchto varovných signálů!

Biotin je ve vodě rozpustný vitamin, který se nachází v potravinách, jako jsou mandle, vejce, sardinky, pekanové ořechy, sušené ovoce, okurky, oves, jahody, karfiol, kravské mléko či pivovarské kvasnice. Je také známý jako vitamin H nebo B7 a v poslední době stal poměrně populární. Zatímco biotin je pro správné fungování našeho tělesného systému nezbytný, může předávkování tímto vitaminem vést k lékařským komplikacím. Jakým? Na tohle si dejte pozor!

Cystické akné

Příliš mnoho biotinu v systému může způsobit cystické akné na bradě a čelisti. Tento vitamin totiž zvyšuje tvorbu kožního mazu, čímž dochází k rušení a akumulaci nečistot. Na druhou stranu je zjištěno, že se akné za několik týdnů po ukončení užívání biotinu ztratí. V každém případě je lepší užívat méně než 2500 mcg biotinu denně.

Alergické reakce

Někteří lidé mohou trpět alergiemi kvůli příjmu biotinových doplňků. Za alergickou reakci je v tomto případě považován pocit nevolnosti, otoky krku a obličeje, vznik svědivých vyrážek nebo bolest na hrudi. Pokud máte náhodou některý z těchto příznaků po podání biotinových doplňků, okamžitě se poraďte s lékařem.

Účinky během těhotenství

Těhotné ženy by neměly užívat vysoké dávky biotinu. Tento vitamin může zvýšit riziko potratu. Je proto vždy lepší poradit se o jeho užívání s lékařem.

Frekvence močení

Existují vědecké zprávy, že vyšší dávka biotinu může způsobit zvýšení potřeby močení. Při vyšší příjmu si také někteří lidé stěžují na neobvyklé pocení.

Průjem

Jedinci, kteří užívají vysoké dávky biotinu, občas trpí žaludečními křečemi a průjmem. Opět platí, že v takovém případě je nejlepší přísun biotinu okamžitě zastavit. A na čem dalším se biotin může podílet?

U některých jedinců vyvolává nevolnost (ta ovšem časem mizí), zvyšuje hladinu glukózy v krvi (proto se nedoporučuje pro diabetiky) a vykazuje negativní interakci s léky proti záchvatům a při snižování cholesterolu. Také může způsobit akutní respirační potíže. Zkrátka a dobře, každá mince má dvě strany…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat