Prostreno.cz

Co to znamená, když po jídle nemůžete dýchat

Nedostatek dechu po jídle působí jako vážná věc. Máte se bát? Záleží, v čem je problém! Tušíte, ve kterých případech je vhodné vyhledat lékaře?

Jídlo je skvělé, chutná vám. Jakmile se ale dostane do vašich útrob, nemůžete popadnout dech. Co se děje? Dušnost po jídle obvykle způsobuje těchto šest věcí!

Hltání a příliš rychlá konzumace

Žaludek se zvětšuje, když toho sníte až příliš mnoho, rychle polykáte a hltáte. Po takovém ultra rychlém gastro maratonu se obvykle dostavuje pocit „nafouknutého balonu“, což je obvykle výsledek polykání velkého množství vzduchu při jídle. To komplikuje správné dýchání. Membrána má totiž menší prostor k rozšíření, takže se nemůže postarat o stejné množství kyslíku jako obvykle. Proto odborníci doporučují jíst pomalu. Vhodné je i důkladné rozžvýkání potravin.

Potravinová alergie

Když sníte něco, na co jste alergičtí, dušnost na sebe nenechá dlouho čekat. Nastane alergický záchvat, imunitní systém nadměrně zareaguje na jídlo nebo látku v něm. Ačkoli můžete být alergičtí na jakékoli potraviny, většinou jsou na vině ořechy, arašídy, vejce, pšenice, mléko, ryby, měkkýši a sója. Omezení expozice těmto alergenům nebo potravinám přitom dušnosti účinně zabrání.

Problémy s plícemi nebo dýchacími cestami

S dechovou nedostatečností“ po jídle se můžete setkat i v případě, pokud máte problém s plícemi. Dýchací cesty ucpané hlenem způsobí, že se vzduch může pohybovat dovnitř a ven z plic. Pocitově to připomíná dýchání „naprázdno“ či astmatický záchvat. Použití distančního přístroje s inhalátorem pro astma od příznaků ulevuje. Ovšem pozor, kašel a dušnost může způsobit i zánět plic nebo pneumonie. Pak je na místě zvážit užívání antibiotik. (Mezi další závažné příčiny pocitu dušnosti patří nádory v oblasti jícnu, průdušnice a podobně.)

Gastroezofageální refluxní choroba

Porucha uzávěrové funkce dolního jícnového svěrače umožňuje, aby se žaludeční kyselina a jídlo přesouvalo zpět ze žaludku do jícnu. Tento stav se projevuje různými způsoby, nicméně mnozí postižení hlásí právě změnu v dýchání a pocit sevřenosti v dolní části žaludku. Co pomůže? Kombinace léků a změna životního stylu.

Arytmie

Ano, i nepravidelný srdeční tep obvykle může za to, že po jídle nemůžete popadnout dech. Pokud trpíte mírnou arytmií, nemusíte zaznamenávat žádné příznaky, v opačném případě se však pravděpodobně kromě dušnosti setkáte i se závratěmi, bolestmi na hrudi nebo mdlobami. Mezi možnosti léčby přitom patří léky, chirurgie a opět změna životního stylu.

Úzkostná porucha

Úzkostné poruchy jsou charakterizovány paranoií, strachem, neklidem a panikou. Objevit se mohou tehdy, když dotyčná osoba má hrůzu například z jídla. Pak se objevuje dušnost, panika, nevolnost, závratě nebo již zmiňovaná bolest na hrudi. Obvykle je nutné vyhledat pomoc lékaře. Ostatně, jeho zásah je žádaný pokaždé, pokud kromě ztíženého dýchání pociťujete i další negativní projevy, jako je vykašlávání krve, těžké sípání nebo horečka.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat