Prostreno.cz

Kouření zanechává nevratné změny i ve vašem hrdle

Kouření poškozuje zdraví a může způsobit nejrůznější komplikace, mezi které patří například nezvratné poškození plic. Bez ohledu na to se však kuřáci potýkají i s dalším problémem – bolestí v krku, která vzniká důsledkem neustálé inhalace tabákového kouře. Jak se to podepisuje na hrdle?

Možná to ještě nevíte, ale cigaretový kouř obsahuje přibližně 7 000 chemikálií, přičemž asi 70 z nich způsobuje rakovinu. Platí přitom, že tento typ kouře dráždí krk, a to hlavně kvůli přítomnosti akroleinu a formaldehydu. (Tyto chemikálie jsou ve skutečnosti vedlejšími produkty hořícího tabáku.) Jak tohle všechno konkrétně ovlivňuje zdraví hrdla? O žádné pozitivní zprávy se pochopitelně nejedná….

Hlasové změny

Při pravidelném kouření většina lidí zaznamenává chrapot i špatnou kvalitu hlasu, která ukazuje, že tento zlozvyk způsobuje vokální změny. Pokud sami patříte mezi kuřáky, můžete se setkat i s dalšími příznaky, jako je například častá bolest v krku. Navíc ti, kdo kouří, jsou vystaveni zvýšenému riziku vzniku chronické laryngitidy, která může oslabit a prohloubit hlas.

Zvýšení rizika rakoviny

Po několika letech kouření existuje zvýšené riziko vzniku rakoviny jazyka, rtů, hrdla a úst, která se obvykle projevuje krvácením z krku, výše zmíněnými hlasovými změnami, výrůstky v krku či potížemi s polykáním. Ihned promluvte se svým lékařem, pokud kouříte a zaznamenáte některé z těchto příznaků souvisejících s krkem. V mezičase si však lze od bolesti pomoci s řadou přírodních léků. Je však nutné pochopit, že většina z nich nabízí jen dočasnou úlevu.

Jak se zbavit bolesti v krku?

V první řadě je vhodné udržovat krk hydratovaný. Hrdlo je totiž vinou kouření vysušené. Chce to hodně vody a měkkých potravin! Osvědčuje se i použití zvlhčovače vzduchu. Jsou i tací, kteří si nemohou vynachválit parní vzpruhu. I vy nalijte do lavoru horkou vodu, přidejte jednu, dvě kapky oblíbeného esenciálního oleje, přes hlavu si dejte ručník a vdechujte výpary. Krevní cévy v krku se uvolní a bolest se začne loučit. A co další jednoduchý domácí lék?

Česnek, sůl i skořice. Spása!

Můžete dokonce kloktat fyziologický roztok. Naplňte hrnek teplou vodou a přidejte do něj polovinu lžičky soli. Až se sůl úplně rozpustí, začnete s kloktáním – a dejte si pozor, ať roztok nepolykáte. Opakujte 3–4krát denně, dostaví se vytoužená úleva. K usnadnění dýchání i odstranění hlenu zase použijte čerstvé citrony.

V šálku teplé vody smíchejte čajovou lžičku medu a šťávu z poloviny citronu. Tento drink velmi pomalu popíjejte. Pro lepší efekt přidejte i lžíci jablečného octa, který má antibakteriální vlastnosti, které se projeví přínosem při léčbě bolesti v krku. Pro úlevu se však doporučuje i česnek nebo skořice. První jmenovaná položka obsahuje chemickou látku nazvanou alicin, která eliminuje bakteriální infekci a taktéž působí proti infekci.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat