Prostreno.cz

Sezona léčivého jablečníku stále trvá

Bylinka, co voní po sladkých podzimních plodech, ale vůbec tak nechutná? Ano, tohle přesně je jahodník, který dokáže ulevit od menstruačních bolestí, ledvinových kamenů i kašle. Uplatní se ale i jako regulátor krevního tlaku!

Jak již název napovídá, jablečník obecný svou příjemnou vůní nápadně připomíná jablka. Nenechte se však napálit, protože chutná opravdu hořce. Tuto kamufláž mu však musíme odpustit, protože jeho léčivé účinky jsou jedním slovem úžasné. S jakými neduhy si hravě poradí a kolik ještě máte času na jeho sběr a sušení?

Poklad, co je opravdu vzácný

Jablečník je vytrvalá rostlina s rozvětveným plstnatým stonkem, který dorůstá do výšky 50 centimetrů. Vyskytuje se zejména v křovinách, u plotů a na rumištích. Kvete od července do září drobnými bílými kvítky. Z hlediska ohrožení se jablečník pokládá za zranitelný druh, proto se sbírá pouze kvetoucí nať, navíc v omezeném množství. Tak na to myslete! Co se týká sušení, celý proces by měl probíhat pozvolna, ideálně pak ve stínu. K čemu všemu se vám tato bylinka může hodit?

Medikament na regulaci tlaku i rozbouřený žaludek

Přírodní dar s typickou vůní se užívá jako součást čajů při nemocech žlučníku. Pořádek nastolí i v případě nefungující trávicí soustavy, jelikož zatne tipec nadýmání, průjmu i zácpě. Zároveň povzbuzuje chuť k jídlu a doporučuje se také při poruchách cévního oběhu. Jablečník rovněž přispívá k regulaci krevního tlaku, zatímco léčí kašel, bronchitidu, horečku i zánět průdušek. Končí tím jeho pole působení? Ale kdeže! Uplatní se i v dalších nepříjemných situacích. Například?

Spása od ledvinových kamenů i menstruačních bolestí

Rostlina, která se skrývá v křovinách, je známá tím, že čistí krev. Ocení ji však i pacienti se žloutenkou nebo ledvinovými kameny. Hodně pomoci může i ženám se silnými menstruačními bolestmi, popřípadě těm, kteří mají potíže se srdeční arytmií. Při zevním použití urychluje hojení ran a léčí různá kožní onemocnění, včetně vředů, vyrážek i ekzémů.

Zdroj: www.herbslife.com, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat